Το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ενστερνίστηκε τις πολιτικές λιτότητας.
«Η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντας ότι «μετά από το καλοκαίρι του 2015, για πρώτη φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιλέξαμε να παλέψουμε».
“Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι κοινωνική και δημοκρατική”
Επεσήμανε δε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι κοινωνική και δημοκρατική και επέμεινε ότι φορείς, όπως το Eurogroup, πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά.
«Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη.
«Για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως σημείωσε, η Ευρώπη θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της μόνο όταν οι λαοί της πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Φορείς, όπως το Eurogroup πρέπει να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά. Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού».