Στον διττό στόχο εκ μέρους της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, μετά την απόφαση του Eurogroup, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 247»: α) να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και β) να έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να αποκτήσουμε ξανά την οικονομική ανεξαρτησία μας και μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας ως προς τον πολιτικό σχεδιασμό που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύπτει και κάνει αποδεκτές τις ελληνικές θέσεις. α) εμπεριέχει ρήτρα ανάπτυξης για το ελληνικό χρέος, β) προσδιορίζει με αρκετά μεγάλη καθαρότητα και σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, γ) στρέφει την προσοχή των Ευρωπαίων σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, δ) το Eurogroup για πρώτη φοράς δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τη χώρα για την έξοδο της στις αγορές και δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό ένα αποθεματικό ταμείο που θα μπορεί να αποτελέσει εάν μαξιλάρι για να ενισχύσει την αξία των ελληνικών ομολόγων. Υπογράμμισε δε το τελευταίο αυτό σημείο ως το σημαντικότερο.
Τόνισε πως το σήμα που δίδεται στις αγορές και τους επενδυτές είναι ότι το Eurogroup εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές. Υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Eurogroup δεν έχουμε απλά και μόνο μια δέσμευση ότι η χώρα θα βγει μία ή δυο φορές στις αγορές για να εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά ότι το καλοκαίρι του 2018 τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς τη στήριξη απ’ τον επίσημο τομέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιπαρέβαλλε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 με τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, για να καταλήξει πως δεν μπορεί να συγκρίνεται «μια υπόσχεση γενική και αόριστη που έλεγε ‘εάν χρειαστεί, εφόσον πιαστούν οι στόχοι των προγραμμάτων θα συζητήσουμε για το χρέος’, με μια απόφαση που έχει πολύ μεγάλο βαθμό καθαρότητας και συγκεκριμενοποίησης των μέτρων που θα παρθούν απ’ τον Αύγουστο του 2018 και μετά». Είπε πως δεν είναι εκείνος που λέει πως είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστού, αλλά η ίδια η απόφαση του Eurogroup το θεωρεί. Τόνισε ακόμη ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον Μάρτιο 2016 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο 2017 έχουν μπει σε εφαρμογή βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους, και άρα ήδη υπάρχει ένα βήμα που αλλάζει το προφίλ του ελληνικού χρέους. Υπ’ αυτά τα δεδομένα, χαρακτήρισε την απόφαση αρκούντως καθαρή για να εμπεδωθεί και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην κοινωνία.
Έχουμε, σημείωσε, έναν καθαρό δρόμο για να δουλέψουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτυγχάνουμε με μεγαλύτερη ευκολία τους δημοσιονομικούς στόχους και να έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στα προβλήματα της καθημερινότητας, της απασχόλησης, της διανομής στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει, ότι υπάρχουν πολλά που οφείλουν να γίνουν μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας, να δοθεί έμφαση σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να προχωρήσει το νομοθετικό έργο σε σειρά τομέων. «Υπάρχουν πάρα πολλά που θα γίνουν το καλοκαίρι και το τέμπο των παρεμβάσεων θα είναι πολύ έντονο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε παρατήρηση ότι η στροφή στην κοινωνία ανοίγει μια συζήτηση για τον ανασχηματισμό: «Δεν υπάρχει και δεν καταλαβαίνω γιατί η μια συζήτηση οδηγεί στην άλλη. Όταν στόχος της κυβέρνηση είναι να αφοσιωθεί σε πολιτικές παρεμβάσεις ουσίας δεν έχει κανέναν νόημα να συζητάμε για ανασχηματισμό. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο αποτελεί απλώς μια ακόμη δημοσιογραφική έμπνευση. Δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος σχεδιασμός».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα και πως μέσα στο ίδιο διάστημα θα υπάρξουν και οι ενημερωτικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αναφορικά με τη συνολική προσπάθεια που έχει καταβάλει η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, τόνισε ότι έχουν γίνει πράγματα και έχουν υπάρξει βελτιώσεις, ότι αυτές δεν είναι αρκετές γιατί οι πληγές που έχει αφήσει η κρίση είναι πάρα πολύ μεγάλες και πως, ωστόσο, δεν πρέπει να εκμηδενίζονται και οι διαρκείς προσπάθειες που γίνονται από τη μεριά της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είπε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να μπει τάξη, ότι υπάρχουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και πως έχει οριστεί το ΕΣΡ το οποίο και είναι αποκλειστικά αρμόδιο πλέον. «Αυτό που περιμένει η κυβέρνηση είναι να δει την ανεξάρτητη αρχή να προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Πλέον είναι υποχρέωση του να εντατικοποιήσουν τον ρυθμό της δουλειάς τους ώστε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα αποτέλεσμα», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επίσης περιμένει και από όσους της επιτέθηκαν στην προσπάθεια της για ρύθμιση του τοπίου, να ασκήσουν και τις απαραίτητες πιέσεις στο ΕΣΡ για να προχωρήσει στη δουλειά που έχει αναλάβει.
Με αφορμή ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σόσιαλ μίντια την παιδεία και την ακραία βία στα πανεπιστήμια, ο κ. Τζανακόπουλος τον κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να μεγαλοποιήσει, να δημιουργήσει την εικόνα μιας κατάστασης βίας και ανομίας στη χώρα, για να προωθήσει την ατζέντα του νόμου και της τάξης». Πρόσθεσε ότι αυτή «ήταν η ατζέντα της ΝΔ μετά την ακροδεξιά στροφή που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά και την οποία συνεχίζει σήμερα με βασικό πολιτικό καθοδηγητή του ο κ. Μητσοτάκης, τον αντιπρόεδρό του, κ. Γεωργιάδη». Επισήμανε ότι από το να συζητάμε ένα πραγματικό θέμα μέχρι να το μετατρέπουμε σε πεδίο ακροδεξιάς ρητορικής, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να προσπαθήσει να εκφράσει έναν πολιτικό λόγο που να πατά στην πραγματικότητα και να μην άγεται και φέρεται από τις ιδεοληψίες της ακροδεξιάς παρέκκλισης που φαίνεται να ηγεμονεύει εντός της ΝΔ».
Σκληρή κριτική όμως του άσκησε, ερωτηθείς σχετικά και με την ένταση του φαινομένου επιθέσεων ακροδεξιών, με αφορμή όσα έγιναν στο Μενίδι ή και το gay parade. «Όταν η ΝΔ προσφέρει νομιμοποίηση σε αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές έχοντας έναν λόγο μισαλλόδοξο και διχαστικό που χαϊδεύει τα αυτιά αυτού του κοινού, είναι προφανές ότι θα υπάρξει και όξυνση των ακροδεξιών πρακτικών μέσα στην κοινωνία», είπε, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνη» τη γραμμή της ΝΔ.
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε και παγίως στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και με βάση τη γραμμή που ακολουθεί η κυπριακή δημοκρατία πάντοτε σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Από εκεί και πέρα όταν μιλάμε για ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας φυσικά και η Ελλάδα έχει και τη δική της γνώμη πάντοτε σε στενότατο συντονισμό με τις κυπριακές αρχές.