Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ήρθε ο καιρός να περάσει η διαπραγμάτευση σε επαγγελματίες

Ήρθε ο καιρός να περάσει η διαπραγμάτευση σε επαγγελματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μνημόνιο, Τρόικα,

Δυόμιση χρόνια δεν είναι λίγα για να εμπλέκεσαι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις που, δεν αφορούν μόνο ένα άτομο αλλά ένα ολόκληρο λαό.

Κι αυτή η διαπραγμάτευση όπως είναι λογικό, τουλάχιστον είναι ψυχοφθόρα και απαιτητική και χρειάζεται πρωτίστως επαγγελματίες του είδους, που θα μπορούσαν να το διαχειριστούν και να την φέρουν σε πέρας.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να κρύψει τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης κάτω από το χαλί, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την συνέχεια της διαπραγμάτευσης, που σίγουρα προς το τέλος της θα είναι πιο απαιτητική και πολύ πιο δύσκολη.

Η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της θητείας της τον Γενάρη του 2015, συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη σ ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση.

Και δεν αναφέρομαι στα στοιχεία εκείνα που διαπραγματεύεται και είναι λογικό να επιζητά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βασική αρχή της διαπραγμάτευσης, είναι η διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος, σε συνεργασία και συνεννόηση με την άλλη πλευρά.

Ο καλός διαπραγματευτής καθοδηγεί τη συζήτηση γύρω από τα κοινά συμφέροντα και αποφεύγει την αντιπαράθεση γύρω από τις, όποιες, διαφορετικές απόψεις.

Και συγκεντρώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος, γνωρίζοντας ότι αυτό απαιτεί αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Κάθε άλλο παρά αυτό έκανε κατά την διάρκεια της ανάληψης της εξουσίας η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντ’ αυτού ανέλαβε ένας άνθρωπος που κάθε άλλο έτοιμος για συμβιβασμούς ήταν, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρότι επτά μήνες πήγαν χαμένοι, κι ενώ υπήρχαν προτάσεις για αλλαγή διαπραγματευτικής τακτικής, η κυβέρνηση συνέχισε να χρησιμοποιεί ανθρώπους που δεν είχαν διαπραγματευτική γνώση και παιδεία. Καλώς ή κακώς ένας Υπουργός Οικονομικών δεν είναι διαπραγματευτής, αλλά διαχειριστής των Οικονομικών.

Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση τότε; Θα έπρεπε να απευθυνθεί στο Υπουργείο που έχει πιστοποιημένα διαπραγματευτές που θα συμβούλευαν και θα κατεύθυναν τις διαπραγματεύσεις.

Και δεν ήταν παρά το ΥΠΕΞ που έχει ανθρώπους που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς ακόμα και στην συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο των φάσεων της αξιολόγησης, δεν χρησιμοποιήθηκαν διπλωμάτες εμπειρογνώμονες διαπραγματευτές, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ο χρόνος των διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα να μην είναι τα επικοινωνιακά αποδεκτά.

Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα και να δοθεί χρόνος σε experts των διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΞ ώστε να βοηθήσουν να κατευθύνουν και να φέρουν σε πέρας το τέλος του προγράμματος βοήθειας που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Η κυβέρνηση αν θέλει να ξεφύγει από τις αναίτιες, είναι πολλές φορές απαιτήσεις των δανειστών, να αφήσει για πρώτη φορά να εμπλακούν επαγγελματίες διαπραγματευτές, που θα έχουν εμπειρία, ευχέρεια επικοινωνίας, δεξιότητα στον χειρισμό του λόγου, ικανότητα στο να αντιλαμβάνονται τις ψυχικές διαθέσεις των συνομιλητών τους και να διακατέχονται από ενσυναίσθηση.

Σχετικά άρθρα