Σειρά παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Μενιδίου και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί μετά από ευρεία σύσκεψη.
Οι κ.κ. Σκουρλέτης, Γαβρόγλου, Τόσκας, Φωτίου, Πολάκης και Βασιλειάδης, ανακοίνωσαν δράσεις για την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στη εργασία, στις κοινωνικές παροχές, στην υγεία και στον αθλητισμό, ενώ προαναγγέλθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, «υπάρχει ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση.
Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μελετάται η δυνατότητα, απόφοιτοι λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών ή σχολές της αστυνομίας. «Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες, θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμε», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου προανήγγειλε τη σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους όσων Ρομά ζουν στους συνολικά 325 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, ενώ ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.
Ο κ. Τόσκας υπενθύμισε τα μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών.