Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα είπαν Αναστασιάδης – Κοτζιάς στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό

Τα είπαν Αναστασιάδης – Κοτζιάς στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα γίνει στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης την χαρακτήρισε «δημιουργική», όπως ήταν και η συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε μελετήσει πώς θα αντιμετωπίσουμε διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης», είπε ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι «είναι προετοιμασμένοι να κάτσουν και εβδομάδες στη Γενεύη», ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ως εξής: «Για διακοπές; Μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται εβδομάδες».

Σε άλλη ερώτηση, αν το κοινό κείμενο που θα παρουσιαστεί θα πρέπει να είναι και συμφωνημένο, απάντησε πως «από τη στιγμή που θα είναι κοινό θα είναι και συμφωνημένο» και παρέπεμψε στην αυριανή συνάντηση του με τον κ. Έιντε.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» τη συνάντηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο συζητάμε κάθε φορά την κοινή μας πολιτική στα μεγάλα θέματα».

Κοινές δηλώσεις Κοτζιά – Αναστασιάδη στη Θεσσαλονίκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχατε μια μακρά συνάντηση με τον κ. Κοτζιά ενόψει Γενεύης. Τι να αναμείνουμε, ως περιεχόμενο, που είναι δημοσιοποιήσιμο;

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όντως, ήταν μια δημιουργική συνάντηση εν συνεχεία πρωινής με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά και έχουμε μελετήσει το πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Eide, πριν από λίγο, σε δηλώσεις του μετά από τον κ. Ακιντζί, είπε ότι είμαστε προετοιμασμένοι να κάτσουμε μερικές βδομάδες στη Γενεύη.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Για διακοπές; Τι εννοεί; Μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζεται εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το περιβόητο κοινό έγγραφο, κύριε Πρόεδρε, για το περιεχόμενο τούτου τελικά πρέπει να είναι ή όχι συμφωνημένο;

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό είτε είναι κοινό, είτε δεν είναι κοινό. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι και συμφωνημένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αφορά μόνο τη διαδικασία ή θα μπείτε και σε βασικές αρχές;

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ακούστε, αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ. Eide, να δω τι θα μεταφέρει και αναλόγως θα είναι και η αντίδραση η δική μας. Αυτά ήταν όλα που συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κοτζιά, ένα σχόλιο απλά ενόψει Γενεύης. Είναι πολύ σημαντικό.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πάντα η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον δημιουργικό τρόπο που συζητάμε κάθε φορά την κοινή μας πολιτική στα μεγάλα θέματα, τα γνωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αναμένουμε ότι υπάρχει και ομογνωμία Αθηνών-Λευκωσίας για τους χειρισμούς, όπως διαμορφώνονται;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πάντοτε, πάντοτε.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό να θεωρείται δεδομένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ευχαριστούμε πολύ.

Σχετικά άρθρα