Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πράσινο φως” για δόση – Σαφέστερη αναφορά στα μέτρα για το χρέος

“Πράσινο φως” για δόση – Σαφέστερη αναφορά στα μέτρα για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Πέτερ Καζίμιρ, Πιέρ Μοσκοβισί,

Με την έγκριση της δόσης αλλά και με σαφέστερη αναφορά στο χρέος αναμένεται να φύγει από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται από τις τελευταίες τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών που βρίσκονται ήδη πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις και πληροφορίες, στο κείμενο του Eurogroup, αναφορικά με το χρέος αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη δεσμευτική φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόταση των θεσμών περιλάμβανε την περίοδο επιμήκυνσης από τα 0 έως τα 15 έτη, και έπειτα από πίεση της ελληνικής πλευράς το 0 απαλείφθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από μέχρι το 2022. Από το 2023 έως και το 2060, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει «κλειδώσει» ο στόχος για κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ, φέρονται να συμφωνούν και για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως σήμερα θα «υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το ελληνικό χρέος», χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται» ήταν η ακριβής δήλωσή του.

“Με βαλίτσα γεμάτη λεφτά θα φύγει ο Τσακαλώτος”

O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

“Έχουμε Staff Level Agreement μεταξύ των θεσμών. Σήμερα θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα, όχι αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους. Στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε τους απαραίτητους υπολογισμούς που χρειάζονται” σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρχει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

“Περιμένω ότι απόψε ο Ευκλείδης θα φύγει με μια τσάντα γεμάτη λεφτά” είπε ο Πήτερ Καζίμιρ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας στο Bloomberg” σημείωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

Δυνατή και αναγκαία χαρακτήρισε την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Μια συμφωνία σήμερα δεν είναι μόνο δυνατή, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία».

Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, εκτός απροόπτου, είναι ορατή μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν θα τραβήξουν έως τη νύχτα καθώς καθορίζονται οι λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες «πλησιάζουν σε κοινό έδαφος», δήλωσε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Η ιδέα δεν είναι μόνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις αλλά να δοθεί κάποια ορατότητα στον ελληνικό λαό και τους επενδυτές» για το τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup, αφού νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης με Ευρωπαίους αξιωματούχους και επικεφαλής των θεσμών. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω ΑΠΕ κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Διαβάστε επίσης: Πανευρωπαϊκή «ομοβροντία» υπέρ της Ελλάδας για το χρέος στο Eurogroup

Σχετικά άρθρα