Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Έρχεται να διαβουλευθεί με τον Κοτζιά το μέλλον του κρατιδίου του

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Έρχεται να διαβουλευθεί με τον Κοτζιά το μέλλον του κρατιδίου του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έρχεται σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια στέλνει μηνύματα “αλλαγής” στην Αθήνα, φορώντας το προσωπείο της μετριοπάθειας που κρατά αποστάσεις από την καπηλεία της αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας, την οποία φαίνεται να “αναγνωρίζει” ως ελληνική.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της χώρας για να υπερβεί τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για την ένταξη σε NATO και Ε.Ε., μια δήλωση που δημιούργησε αίσθηση στην Αθήνα, φαίνεται ωστόσο ότι προκάλεσε και αναταραχή στα Σκόπια, και γι’ αυτό το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων παρενέβη στους «Financial Times» ώστε να αλλάξουν ο τίτλος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Νιμπρόφ.

Ενώ ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έλεγε στην αρχική εκδοχή ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος για να υπερβεί τις ενστάσεις της Ελλάδας και πρόσθετε, μάλιστα, πως η νέα ονομασία θα τεθεί στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα, στη νέα εκδοχή εμφανίζεται να λέει ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή το ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα αντέδρασε πράγματι στις δηλώσεις αυτές μέσω πηγών του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες διέρρεαν ότι η Αθήνα «θα συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο NATO, αρκεί να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό και να συμβιβαστούν στο θέμα του ονόματος».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας πρέπει να λυθεί με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο, δηλαδή με λύση με την οποία θα συμφωνεί η Ελλάδα. Και μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αλλαγής της πολιτικής του Βουκουρεστίου, που οδήγησε στην τότε ομόφωνη απόφαση του NATO».

Διπλωματικά, η Αθήνα έχει στα χέρια της την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι (το 2008) που επιβεβαιώθηκε στις Συνόδους που ακολούθησαν και αναφέρει ότι το NATO θα ανανεώσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Η απόφαση της Κομισιόν στο θέμα της διεύρυνσης, η οποία προσδιορίστηκε στη Σύνοδο της Ρώμης από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να δοθεί ξανά ενταξιακή προοπτική στα δυτικά Βαλκάνια, δεν περιλαμβάνει προς το παρόν τα Σκόπια, ανεξαρτήτως ονομασίας της γείτονος χώρας.

Η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον πολιτικό διάλογο, τη διαφθορά και τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, είναι τόσο άσχημη που το όνομα σήμερα αποτελεί την τελευταία λεπτομέρεια.

Για την Κομισιόν, τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είναι απόλυτα σαφές ότι την ενταξιακή προοπτική δεν τη σταματά η Ελλάδα ή η Βουλγαρία, αλλά η ίδια η υπαναχώρηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Σχετικά άρθρα