Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τρεις άξονες της στρατηγικής Τσίπρα – Οι επαφές με ηγέτες στο “παρά πέντε”

Οι τρεις άξονες της στρατηγικής Τσίπρα – Οι επαφές με ηγέτες στο “παρά πέντε”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Άνγκελα Μέρκελ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εμανουέλ Μακρόν, Λουξεμβούργο, Μέγαρο Μαξίμου,

Σε τρεις άξονες βασίζει τη στρατηγική του το Μέγαρο Μαξίμου, δύο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό χρέος και την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αφενός για να ενημερώσει το κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Πέμπτης, αφετέρου για να στείλει τα μηνύματά του τόσο στους δανειστές όσο και στους υπουργούς του για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης.

Ο αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, μπορεί σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής παρασκηνιακές επαφές όλων των πλευρών να αποτελέσει τη “χρυσή τομή” για μία “καθαρή λύση” στη συνεδρίαση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Στη λέξη “ανάπτυξη” εξάλλου βρίσκεται το σημείο ισορροπίας, που μπορεί σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους να συγκεράσει τις θέσεις όλων των πλευρών και να αφήσει ικανοποιημένο τόσο το Μαξίμου και το ΔΝΤ όσο και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως ο Μπρουνό Λε Μερ έχει ήδη συνομιλήσει με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και προφανώς, η επιμονή του στον εν λόγω μηχανισμό και εν γένει στην συγκεκριμένη πρόταση θα “πατά” στους πραγματικούς συσχετισμούς που θα επικρατήσουν μεθαύριο στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η μηχανική της λύσης που προάγεται βασίζεται στη θεώρηση ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας, τόσο θα γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα θα απαιτούνται και λιγότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να θεωρείται το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η δυναμική μίας ηχηρής λύσης στο Eurogroup σε συνδυασμό με μία ενισχυμένη δόση και με γενναία αναπτυξιακά μέτρα και επενδυτικά προγράμματα, θα μπορούσε να αποτελέσει εκτός από “καθαρή λύση” και ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, ζητούμενο το οποίο εξάλλου υπογράμμισε και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στις χθεσινές δηλώσεις του.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως όλες οι πλευρές εργάζονται για λύση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο να επαναλαμβάνει χθες πως είναι ανοιχτό και το παράθυρο της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αν και δεν αποτελεί πρωταρχική επιλογή της Αθήνας.

“Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους γνωστούς αποδέκτες…

Επαφές Τσίπρα

Παράλληλα, έχοντας υπό μάλης την ελληνική πρόταση, η οποία τελεί μετά και τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών υπό διαμόρφωση, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να έχει νέο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με όλους τους βασικούς παίχτες του ελληνικού ζητήματος.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο νέος κύκλος επαφών να έχει ξεκινήσει ήδη από χθες, αν και από το Μαξίμου δεν έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις ή διαρροές.

Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται πως μέχρι την Πέμπτη τα τηλέφωνα και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για συμμαχίες και αναχώματα ενόψει του Eurogroup θα πάρουν φωτιά, με τον Έλληνα πρωθυπουργού να μιλά εκτός των άλλων με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Διεθνοποίηση

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου περνά μέσα από την εκτός των συνόρων επικοινωνία των ελληνικών θέσεων αλλά και της ανάγκης να μη χαθεί το μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, που πλέον και με κοινά αποδεκτά στοιχεία καταγράφει ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το προσεχές διήμερο αναμένονται παρεμβάσεις εκτός συνόρων, με στόχο να ακουστούν τα δίκαια “ηθικά και νομικά” ερείσματα της Αθήνας απέναντι στους δανειστές, που μένει να εκπληρώσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας.

Στόχος είναι με αυτόν τον τρόπο να ενταθούν και οι πιέσεις προς το Βερολίνο, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα “τρικλοποδιά” της τελευταίας στιγμής.

Σχετικά άρθρα