Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έβαλαν νερό στο κρασί τους οι Σκοπιανοί: Αποποιούνται το όνομα “Μακεδονία” για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Έβαλαν νερό στο κρασί τους οι Σκοπιανοί: Αποποιούνται το όνομα “Μακεδονία” για να μπουν στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Βαλκάνια, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια,

Τα Σκόπια εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν ένταξη στο NATO με την προσωρινή ονομασία τους, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενστάσεις της Ελλάδας, όπως δήλωσε στους «Financial Times» ο νέος υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι FT αρχικά μετέδιδαν ότι ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να λήξει η πολυετής διένεξη με την Αθήνα, όμως στη συνέχεια το δημοσίευμα τροποποιήθηκε.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση του κειμένου, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να τεθούν προς συζήτηση προτάσεις για την ονομασία. Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει το είδος του γείτονα που θέλει – θέλουν μία σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδες για δημοκρατία και δικαιοσύνη;», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ στους FT. «Εάν είμαστε καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν πως αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», προσέθεσε.

Δεν αλλάζει γραμμή η Αθήνα

Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν πως η Αθήνα επιμένει απαρέγκλιτα στην απόφαση της συνόδου του NATO του 2008, όταν οι εταίροι αποφάσισαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα Σκόπια στις τάξεις τους προτού συμφωνηθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές η ελληνική διπλωματία έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση που τηρεί έως τώρα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, και η Αθήνα θα επιδιώξει να επενδύσει σε αυτή την ευκαιρία στην συνάντηση της Τετάρτης όπου αναμένεται να εξετασθεί μία συνολικότερη φόρμουλα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που θα συμβάλει και στη διευθέτηση της ονομασίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ, οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια του προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν περίπου δύο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO επανέρχεται στο προσκήνιο σε μία σύνθετη συγκυρία, καθώς υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή.

Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.

«Η είσοδος της [ΠΓΔΜ] στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται πως επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μπορεί να ενισχύσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα