Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόσω ολοταχώς για λύση στο Eurogroup – Στόχος η έξοδος στις αγορές

Πρόσω ολοταχώς για λύση στο Eurogroup – Στόχος η έξοδος στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γερμανία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

Να τελειώνουν με τις ουρές των προαπαιτούμενων και να εμφανιστούν πλήρως έτοιμοι στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις τελευταίες “πινελιές” της δεύτερης αξιολόγησης να περνούν σήμερα από τη Βουλή ως τροπολογίες.

Την ώρα που όλα δείχνουν πως η 15η του μήνα θα βγάλει λευκό καπνό για την Ελλάδα και επί της ουσίας κανείς δεν θέλει να φθάσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας, ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του έχει καταλήξει πως βασικό μέλημα είναι να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για “δικαιολογίες” για τους συνήθεις υπόπτους, προκειμένου να εμφανίσουν νέα προσκόμματα της τελευταίας στιγμής για τη δόση αλλά και τις αποφάσεις για τον “καθαρό διάδρομο” της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται όλα τα σενάρια και τις εκδοχές, πάνω στις οποίες μπορούν να διατυπωθούν λύσεις αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας, αφού πλέον το χρέος θα αποτελεί το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Δεν είναι μονάχα μία η λύση που μπορεί να βρεθεί” σημειώνει χαρακτηριστικά στο TRIBUNE κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας πως η χρυσή τομή για το χρέος και τη λύση εκείνη που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλά σενάρια, αφού πρόκειται για μία “πολυπαραγοντική εξίσωση”.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις όλων των πλευρών με την Αθήνα να επιμένει και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζουν ως ανάχωμα αλλά και ως αντιπρόταση, την πρόταση που κατέθεσε προχθές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος για “ισοστάθμιση” των λιγότερων ποσοτικοποιημένων μέτρων για το χρέος μέσα από αναπτυξιακά και επενδυτικά πακέτα, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προβλέψεις ΔΝΤ και Βερολίνου.

Μετά τον διαπραγματευτικό “ελιγμό” της κυβέρνησης να θέσει την ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο και να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δώσουν σε αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα ό,τι αρνηθούν να παράσχουν για το χρέος, όλα δείχνουν πως η χρυσή τομή είναι κοντά.

Αυτό το κλίμα μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαμειβομένων στην διαπραγμάτευση, ενώ όλα δείχνουν πως τα αναπτυξιακά “αντίβαρα” που ζητεί η Αθήνα, σε συνδυασμό με μία “δόση-μαμούθ” πολύ μεγαλύτερη των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στηρίζονται απολύτως από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, αλλά και την Φρανφκούρτη.

Από τη δόση αυτή, η οποία θα αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ σχεδόν δύο δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά, δίνοντας νέα ανάσα ρευστότητας μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά Σόιμπλε δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση σε επενδυτικές και αναπτυξιακές “παραχωρήσεις” προς την Ελλάδα, καθώς η αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μειώσει την ανάγκη για μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Στόχος πάντως για το Μέγαρο Μαξίμου, είτε καταφέρει να εξασφαλίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είτε όχι, είναι μέσα από τη λύση που θα προκύψει στο Eurogroup, να μπορέσει να ξεκινήσει διαδικασίες για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για να διερευνήσει τόσο τις αντιδράσεις της επενδυτικής κοινότητας στο θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, όσο και για να προετοιμάσει το έδαφος για τον Αύγουστο του 2018 και τη λήξη του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα