Την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν και δέκα μέρες απομένουν σχεδόν μέχρι την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 Ράδιο και σχολίασε τη στάση της ελλαδικής πλευράς που πρέπει να μείνει αταλάντευτη στις «κόκκινες γραμμές» για την προτεραιότητα των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων και την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.
Παράλληλα ο Ι. Μάζης υπογραμμίζει πως, αν οι διευθετήσεις στη Συρία, η δημιουργία Κουρδικής οντότητας και οι υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την πίεση στην Τουρκία, ενδέχεται για αυτές τις διευθετήσεις να λειτουργήσει ως «παροχή αντιδώρου» στην Κύπρο, αναφορικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις του Ερντογάν στην περιοχή, σε μία περίοδο που είναι έξω από αυτό το παιχνίδι, όπως και με τη δυναμική της ΑΟΖ.
Για τη κρίση στο Κατάρ
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Κατάρ, ο καθηγητής αναφέρεται στην ανακατανομή ισχύος στη περιοχή, τονίζοντας ότι, οδηγεί και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία σε αναπροσανατολισμό έναντι της ισλαμικής τρομοκρατίας, αδειάζοντας χώρες συμμάχους έως χθες όπως το Κατάρ.
Σχετικά με τη διάσκεψη της Γενεύης ο Ι. Μάζης τόνισε πως ο προβληματισμός του είναι «μήπως υπάρχει κάποιο ντιλ ανάμεσα στο ποιες θα είναι οι μετοχές να το πούμε έτσι που θα λάβει η Τουρκία στην Κύπρο ούτως ώστε να υποχωρήσει στις υπερβάλλουσες και αλόγιστες και αν θέλετε αλαζονικές απαιτήσεις της σχετικά με την προβολή της ισχύος της στη Βόρεια Συρία».
Αυτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας σημειώνει ο καθηγητής συσχετίζονται με τις αντλήσεις όπως και με τις νέες έρευνες που θα γίνουν σχετικά με τις αντλήσεις αυτές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
«Και επειδή είναι αδύνατον η Τουρκία να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία λόγω των γιγάντων οι οποίοι επιχειρούν από πλευράς πετρελαϊκών εταιρειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθούν να δημιουργήσουν πιθανότατα ένα νέο νομικό πλαίσιο στο οποίο η Τουρκία να δικαιούται να διεκδικεί και να συναλλάσεται και να διαπραγματεύται με τους γίγαντες αυτούς υπό το καθεστώς νομιμότητος», υπογράμμισε ο Ι. Μάζης.
Σχετικά με τη στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει βάλει ένα ζήτημα κόκκινης γραμμής δηλαδή από τη μία μεριά τις εγγυήσεις και από την άλλη μεριά την μη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί. Με δεδομένο ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την οποιαδήποτε συνέχεια συζήτησης για ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, τις ελευθερίες και λοιπά στο Κυπριακό.