Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Η Διάσκεψη της Ρόδου αναδεικνύει τη χώρα σε γεωπολιτικό πυλώνα

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Η Διάσκεψη της Ρόδου αναδεικνύει τη χώρα σε γεωπολιτικό πυλώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Χατζημάρκος, Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, Δωδεκάνησα, Νίκος Κοτζιάς, Ρόδος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Για μας τους νησιώτες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Το Δίκαιο της Θάλασσας επηρεάζει την καθημερινή μας επικοινωνία. Το Διεθνές Δίκαιο, η ασφάλεια των διεθνών συνόρων, επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή».

Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή την παρουσία των επίσημων αντιπροσωπιών 18 κρατών, που έλαβαν μέρος στην 2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν τους, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, επιτυγχάνοντας να αναδείξει τη σημασία και τον βαθμό της επίδρασης του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σε μια περιοχή νευραλγικής εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο.

Η διοργάνωση, επεσήμανε ο Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του, που για πρώτη φορά διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, πραγματοποιείται πλέον μόνιμα στη Ρόδο, γεγονός που αναδεικνύει το νησί, αλλά και τη χώρα συνολικά, σε νευραλγικό σημείο των εξελίξεων, παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή έντονων και διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι καθιστούν τον διάλογο και τη συλλογική δράση πιο αναγκαία από ποτέ.

Η Δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα έρχεται να δυναμώσει το «πνεύμα της Ρόδου» για την προώθηση μιας θετική ατζέντας περιφερειακής συνεργασίας και να εγκαταστήσει τα κατάλληλα δίκτυα, τόνισε ο ίδιος, ώστε να παγιωθούν οι συνέργειες και οι σχέσεις αλληλοκατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Απώτερος στόχος, όπως είπε, είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το παλάτι, Καστέλο, του Μεγάλου Μάγιστρου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο.

Στη φετινή συνάντηση συμμετέχουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Κύπρο, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σλοβακία και την Τυνησία.

Επιπλέον, στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας των κρατών του Κόλπου, καθώς επίσης και η αντιπροσωπεία σε πρεσβευτικό επίπεδο της Ινδονησίας, σε καθεστώς παρατηρητή.

Η 3η Διάσκεψη θα διεξαχθεί στη Ρόδο τον προσεχή Αύγουστο, έπειτα από πρόταση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η οποία έγινε αποδεκτή από τους συμμετέχοντες.

Σχετικά άρθρα