Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ώρα των ηγετών: Τα σχέδια και οι επαφές Τσίπρα για την “καθαρή λύση”

Η ώρα των ηγετών: Τα σχέδια και οι επαφές Τσίπρα για την “καθαρή λύση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σύνοδος Κορυφής,

Μία πρόγευση από τον πυρετό διαβουλεύσεων και των παρασκηνιακών επαφών που προτίθεται να έχει ο Πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα έδωσε την Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Εμμανουέλ μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τουσκ για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε όλες αυτές τις επαφές και ενέργειες, προκειμένου να στρώσει το έδαφος για μία “καθαρή λύση”, όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς στην Ηρώδου Αττικού, στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αν και συνεργάτες του κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι καταιγιστικές το προσεχές διάστημα, ώστε αφενός να δημιουργηθεί ένα θετικό έδαφος για τη λύση για το χρέος, αφετέρου να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι συμμαχίες που θα αποτρέψουν τις προσπάθειες Σόιμπλε για να παραπέμψει τις αποφάσεις στις καλένδες.

Από τις χθεσινές επαφές ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε τηλεφώνημα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, άλλες δυσκολίες, αλλά και προτεραιότητες.

Στην επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μέρκελ φέρεται να της επισήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Γερμανίας η αναζωπύρωση μίας ελληνικής κρίσης, ούτε το ενδεχόμενο να παραμείνει «ανοιχτό» ως τις γερμανικές εκλογές το ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα, προς τούτο, υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες που θέλουν το Βερολίνο να «κατανοεί» τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς –όπως και την ανάγκη της Ελλάδας να δείξει ότι ανακάμπτει και γυρίζει σελίδα, έπειτα από 7 χρόνια «μνημονιακών» δοκιμασιών.

Σε ό,τι αφορά στον γάλλο πρόεδρο, το κλίμα ήταν… σαφώς καλύτερο: άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση, κάτι που έκανε σθεναρά και ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ στο τελευταίο Eurogroup, στηρίζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και απορρίπτοντας την πρόταση Σόιμπλε.

Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση για αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου, το τηλεφώνημα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκλαμβάνεται ως προετοιμασία του αναχώματος της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου, στην περίπτωση που δεν υπάρξει “καθαρή λύση” στο Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένο θεωρείται ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να επαναβεβαιώσει την στήριξη των χωρών του Νότου, αφού οι πληροφορίες που θέλουν το Μαξίμου να βρίσκεται σε διαρκή και «ανοιχτή γραμμή» με την Ρώμη, αλλά και την Λισαβόνα.

Την ίδια ώρα, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί, δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Αθήνα ποντάρει πολλά στην διαμεσολαβητική του προσπάθεια να πείσει τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας ότι δεν μπορεί να… έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις επαφές που έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Φρανκφούρτη, αφού θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους βασικούς “παίχτες” του ελληνικού προγράμματος, Μάριο Ντράγκι, Τζιαμαρόλι, Μπενουά Κερέ και Πιερ Μοσκοβισί, με φόντο τόσο το ελληνικό χρέος, όσο και την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα μπορούσε να “ισοφαρίσει” τυχόν αναβολή των μεσοπρόθεσμων για το χρέος.

Σχετικά άρθρα