Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βούτσης: Η κυβέρνηση εργάζεται για μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία

Βούτσης: Η κυβέρνηση εργάζεται για μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Βουλή των Ελλήνων, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Νίκος Βούτσης, Πιστοληπτική Αξιολόγηση,

«Οι κύκλοι γύρω από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία.

Κι αυτό, συμπλήρωσε, “γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα”.

«Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους» ανέφερε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα».

“Το θέμα είναι πότε θα υπάρξουν οι δεσμευτικές αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, και αρκετοί κινούνται πια σε μια τέτοια κατεύθυνση, διότι κατανοούν το αδιέξοδο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, συνέχισε. Η καθυστέρηση δεν βολεύει. Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, όχι γιατί λιγοστεύουν οι μήνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας υπογράμμισε” ο Ν. Βούτσης και τόνισε:

“H Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη, ούτε για μια μέρα καθυστέρησης και πόσο μάλλον από τώρα και έως τις 15 Ιουνίου. Εάν δείτε σήμερα τον γερμανικό Τύπο, τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη είναι καταθλιπτικά μονομερείς στην επίρριψη των ευθυνών προς την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών”, παρατήρησε.

«Μπορούμε βάσιμα να απαιτήσουμε ο χρόνος που χάθηκε με ευθύνη άλλων, να αναπληρωθεί με βοήθεια, με επικουρία και επιπλέον μέτρα, ώστε να μπορέσει η δυναμική της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίσει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν προδιαγραφεί» είπε ο Ν. Βούτσης.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει και έχουν διαμορφωθεί συνεργασίες χωρών όπως η συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η συνεργασία αυτή, η οποία έγινε και με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού έχει πλέον μορφοποιήσει μια σημαντική ατζέντα θεμάτων και εκ των πραγμάτων υπάρχει πλέον αντίσταση όταν διαμορφώνεται η αντίπαλη ατζέντα. Στο Ευρωκοινοβούλιο για παράδειγμα, έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία πολύ ευρύτερη από την ομάδα της ευρωαριστεράς. Και στο ελληνικό ζήτημα, οι θέσεις των επτά χωρών του Νότου, αλλά και του κ. Γιούνκερ και του κ. Ντράγκι, διαμόρφωσαν μια διαφορετική κατάσταση, αρκετά αισιόδοξη που μέλει να αποδειχθεί και αποτελεσματική.

«Είμαι αισιόδοξος ότι και το ελληνικό πρόβλημα θα επιλυθεί στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.

Μιλώντας για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ εκτίμησε, πως θεωρίες για χριστιανικά και μουσουλμανικά τόξα είναι επικίνδυνες. «Είναι πόλεμος αξιών για την ζωή για την αλλαγή, με σεβασμό στη διαφορετικότητα» ανέφερε.

«Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να επιβληθεί από τους ίδιους τους λαούς σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις οι οποίες διαγράφονται ως προς το ζήτημα της λεγόμενης ή υπαρκτής ασφάλειας. Δεν είναι μόνο το ISIS. Πριν από ένα χρόνο, δολοφονήθηκε από έναν ακροδεξιό, η Βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., όπως επίσης ένας άλλος ακροδεξιός στη Νορβηγία ο Μπρέιβικ αιματοκύλησε παιδιά όπως χθες στο Μάνστεστερ ήταν πάλι παιδιά. Παιδιά μας είναι και τα μεν και τα δε. Δεν είναι η Ευρώπη έναντι του Ισλάμ. Είναι μια κατάσταση γενικευμένης αστάθειας που οφείλεται σε πολλές αιτίες. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε την ανάπτυξη της κλίμακας των πανανθρώπινων αξιών, απέναντι σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές”, είπε.

Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν το μεγάλο κάδρο. Και σε αυτό το κάδρο, των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων, των αδιεξόδων και των συγκρούσεων, εργαζόμαστε για να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, σημείωσε.

«Εκεί αναζητούμε τις μάχες και τις νίκες» είπε και τόνισε ότι «η χώρα μας μέσα σε αυτές τις εξελίξεις αναγνωρίζεται από όλους και εγγράφεται ως μία χώρα πόλος σταθερότητας, γέφυρας ειρήνης συνεργασίας ανάπτυξης σε νέους τομείς, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία είπε ότι δεν αποτελούν αντίμετρα έναντι μέτρων, καθώς δεν είναι στο ίδιο αντικείμενο αλλά ένα ισχυρό κοινωνικό πακέτο σε κρίσιμους τομείς που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος. «Δεν είναι μέτρα της μια φοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Βούτσης άσκησε επίσης έντονη κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι πράγματι αυτό το πακέτο των μέτρων, περιέχει το στοιχείο να κρατηθεί η κοινωνία όρθια μετά το τέλος του προγράμματος και να μην υπάρχει άλλο πρόγραμμα με επιπλέον υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα μέτρα διαφωνεί επί της ουσίας, διότι έχει άλλες προτεραιότητες.

«Θα μπορούσε να γίνει» συνέχισε, μια συζήτηση μέσα στην κοινωνία με ψυχραιμία και με επιχειρήματα χωρίς φόβο και καταστροφολογικά σενάρια, χωρίς βρισιές ένα κλίμα που εκπορεύεται από ορισμένες πλευρές, γιατί έχασαν τη δυνατότητα ανεμπόδιστα, να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Η στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης που παίχτηκε τρεις φορές» εμπεριείχε μια πολιτική εκτίμηση, όχι ένα φόβο μήπως η παρούσα κατάσταση οδηγήσει τη χώρα σε ανεπίστρεπτες καταστάσεις αλλά για να εμποδιστούν δεσμεύσεις, οι οποίες θίγουν συμφέροντα ανακατανέμουν με δίκαιο τρόπο, διαμορφώνουν ένα πεδίο δικαιωματικό δημοκρατικό πολύ ευρύτερο για την ίδια τη Δημοκρατία.

«Στο βάθος υπάρχουν μερικά ομολογημένα ή ανομολόγητα συμφέροντα, τα οποία κέρδισαν πριν από την κρίση, και κερδοσκόπησαν ή δεν εθίγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα οποία θέλουν να υπαγορεύσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τελικά την διακυβέρνηση της χώρας, ώστε ανεμπόδιστα να συνεχίσουν να δρουν» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε:

«Χρειάζεται ανοικτή σύγκρουση με οποιονδήποτε μέσα σε αυτή την κατάσταση, την κρίσιμη για τον λαό μας, επιδιώκει να κερδοσκοπήσει και να αναπαράξει πράγματα που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν. Χρειάζεται απηνής σύγκρουση με αυτές τις αντιλήψεις. Είμαστε διατεθειμένοι και πιο ικανοί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να δώσουμε αυτό τον αγώνα μέσα στην κοινωνία με την Αριστερά στον στίβο και όχι στην εξέδρα».

Σχετικά άρθρα