Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το Eurogroup

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το Eurogroup
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βασίλης Κικίλιας, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Δημόσιο Χρέος, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πιστοληπτική Αξιολόγηση, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Φώφη Γεννηματά,

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγόρησε πως «παραμυθιάζει» τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε πως το 2016 ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του δεσμευόμενος προς τους εταίρους ότι τα θέματα του χρέους θα διευθετηθούν μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Πόσο ακόμα παραμύθι θα τρώνε οι Έλληνες; Ο κ. Τσίπρας μάς παραμυθιάζει -έξι Eurogroup έχουν περάσει- ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμφωνία. Αντί να πάρει χρηματοδότηση και να κλείσει τη συμφωνία, φόρτωσε 14 δισ. μέτρα τους Έλληνες και δεν πήρε τίποτα. Ούτε την αξιολόγηση έχει κλείσει, ούτε χρηματοδότηση έχουμε πάρει, και φυσικά ούτε κουβέντα για το χρέος» είπε.

Θύμισε παράλληλα την πρόσφατη συνομιλία του κ. Τσίπρα με δημοσιογράφους στη Βουλή και την αισιοδοξία που εξέφραζε ο πρωθυπουργός.

«Έβαλε τους βουλευτές του, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών, να ψηφίσουν σκληρά μέτρα για τους Έλληνες, περικοπές συντάξεων και μισθών και αύξηση της φορολογίας και των εισφορών, στο τελευταίο του μνημόνιο ενεχυρίασε τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2022 και με υψηλά πλεονάσματα και δεν πήρε τίποτα για το χρέος. Πρέπει σε αυτόν τον άνθρωπο να απαγορευτεί να χρησιμοποιεί λέξεις όπως “καλό” και “αλήθεια”» σχολίασε.

Γεννηματά

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το αδιέξοδο στο Eurogroup.

“Ο κ.Τσίπρας αντί να τηρήσει εθνική γραμμή για το χρέος συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικότητας απέναντι στους δανειστές”, ανέφερε κ. Γεννημάτα, σχολιάζοντας πως στο χθεσινό Eurogroup “η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών”.

«Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012 δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060» συνέχισε, προσθέτοντας: «Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση, ούτε αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης. Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Δυστυχώς παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «οι πολίτες τους έχουν καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή».

ΚΚΕ

«Η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους», αναφέρει το ΚΚΕ, με αφορμή τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα  είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

«Για τον λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ», συμπληρώνει.

Το Ποτάμι

Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το Ποτάμι τη μη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, τονίζοντας ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι εθνική υπόθεση» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση «με επικοινωνιακούς όρους».

Όπως σημειώνει το Ποτάμι «η ελληνική κυβέρνηση που περιμένει τη συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου καλλιεργώντας υπεραισιόδοξα σενάρια».

«Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να φθάσουμε κοντά στις γερμανικές εκλογές, γεγονός που, όπως είχαμε προειδοποιήσει, δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης» προσθέτει το κόμμα, συμπληρώνοντας πως στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση. «Δεν είναι όλα κομματικά παιγνίδια. Οι ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά «τα σενάρια που συζητούνται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060» τα οποία «θα αλυσοδέσουν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας».

Σχετικά άρθρα