Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία του Τύπου και φυσικά το σύνολο της αντιπολίτευσης να έσπευσαν να πολιτικολογήσουν πάνω στις εν εξελίξει κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις 15 Ιουνίου, κάνοντας λόγο για “ήττα”, ωστόσο υπάρχει ένα σημείο το οποίο αποτελεί νίκη και έχει περάσει “κάτω από τα ραντάρ”.
Αυτό δεν είναι άλλο από τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια, όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής των θεσμών.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία τετραετή συμφωνία, αφού το 2018 που συνυπολογίζεται στα πέντε χρόνια ήδη προβλεπόταν πλεόνασμα 3,5% βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει τις παράλογες απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τουλάχιστον 10 χρόνια δεσμεύσεις σε πλεονάσματα 3,5% που θα ήταν απαγορευτικά για κάθε έννοια ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, στα ωφέλη της χθεσινής συνεδρίασης προσμετράται το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο μόνος που πλέον επιχειρεί να τορπιλίσει τη δέσμευση που έχουν λάβει οι δανειστές για απομείωση του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που δείχνει να διαμορφώνεται ακόμα και εντός της Γερμανίας είναι το πρωτοσέλιδο της γερμανικής Welt που αναφέρει πως ο μοναδικός πλέον που προσπαθεί να αποτρέψει τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την ίδια ώρα η μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου στέκεται επικριτικά απέναντι στη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιδιώκει να μετατρέψει σε προεκλογικό διακύβευμα του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο για πρώτη φορά ο συσχετισμός δυνάμεων δεν γέρνει προς τη δική του πλευρά.
Και αυτό φάνηκε στην πρόταση που επιχείρησε να καταθέσει χθες στο Eurogroup ως αποτέλεσμα συμβιβασμού του με το ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας και η οποία αποκρούστηκε.
Η χθεσινή 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία συνεχίζει να είναι στο πλευρό της Ελλάδος αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λεμέρ, μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία, «πρωταγωνίστησαν» στην απόρριψη μίας ασαφούς και μη ποσοτικοποιημένης διατύπωσης σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, στα καλά νέα προσμετράται το γεγονός ότι οι περυσινές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν ήδη οδηγήσει την Κομισιόν στη λήψη απόφασης για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της χώρας.
Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης -τη μνημόνευσε χθες ο Π. Μοσκοβισί- αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θετικά αποτιμάται επίσης, από οικονομικούς αναλυτές, η αναφορά Μοσκοβισί στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δείγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε περιβάλλον κανονικότητας.