Την ίδρυση δομής για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ανάλογης με αυτή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που υπάρχει για τις χώρες της Ευρώπης, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.
Απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής, ο Νίκος Κοτζιάς είπε:
«Η συνεχής αστάθεια στην περιοχή, επιβάλλει να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να προωθήσουμε μια θετική κοινή ατζέντα αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων.
»Να συγκροτήσουμε ένα χώρο ασφάλειας και σταθερότητας.
»(…) Σας προτείνω να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να συστήσουμε έναν κοινό χώρο ασφάλειας με βάση την διεθνή εμπειρία και ιδιαίτερα εκείνη του ΟΑΣΕ.
»Ο ΟΑΣΕ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση ασφάλειας στον κόσμο, με 57 κράτη μέλη και έχει να επιδείξει δεκάδες πρωτοβουλίες, διασκέψεις και νομικά θεμελιωμένες συμφωνίες.
»Ο κοινός χώρος που προτείνω να δημιουργήσουμε θα είναι ένας χώρος συνεργασίας και προώθησης ενός πολλαπλού συστήματος δικτύων διασύνδεσης περιοχών και κρατών… (…)
»Δεν κάναμε ό,τι είχαμε συμφωνήσει πέρυσι, αλλά αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας, όπως η κοινή επίσκεψη Υπουργών Εξωτερικών στο Λίβανο, η συνεργασία 5 ΑΕΙ, ο συντονισμός της διασποράς μας, η προωθούμενη συνεργασία στις μεταφορές, ιδιαίτερα για τη δημιουργία δικτύου Λιμένων.
»Η περιοχή μας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων.
»Καμιά χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Αλλά μόνο σε συνεργασία. Μεταξύ μας. Με την ΕΕ. Με άλλες περιφερειακές οργανώσεις.
»Ο κοινός μας χώρος, χρειάζεται να γίνει όσο το δυνατό πιο ασφαλής και σταθερός.
»Ενάντια στις τάσεις αστάθειας και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή.
»Στα κύματα αστάθειας, πρέπει να αντιτάξουμε κύματα σταθερότητας, μέσα από την πολιτική μας και τη συνολική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
»Προτείνω, πρώτον, να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας από υψηλόβαθμους διπλωμάτες μας, η οποία να μελετήσει τη διεθνή εμπειρία από οργανισμούς ασφάλειας, ιδιαίτερα τη ΔΑΣΕ και εν συνεχεία, τον ΟΑΣΕ.
»Πώς αυτοί δημιουργήθηκαν, σε ποια πεδία αναπτύχθηκαν.
»Ποια μέθοδος ακολουθήθηκε και τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε.
»Το σχέδιό μας είναι αρχικά να συγκροτήσουμε μια δομή ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια, να επιδιώξουμε την επέκτασή της προς ανατολικότερα και νοτιότερα.
»Αυτό το «καθήκον» να αποτελέσει και το κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας τον επόμενο χρόνο.
»Προκειμένου να υλοποιηθεί ο πιο πάνω στόχος, θα χρειαστεί να κάνουμε πιο εντατική και ευρεία την ανταλλαγή πληροφοριών και πιο συχνή τη μεταξύ μας ενημέρωση».