Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βloomberg: Τι σημαίνουν για την ελάφρυνση του χρέους τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή

Βloomberg: Τι σημαίνουν για την ελάφρυνση του χρέους τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Eurogroup, Βουλή των Ελλήνων, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

“Τα νέα μέτρα λιτότητας είτε θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε θα συνεπάγονται την καταστροφή της οικονομίας και την έλευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας”, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του για τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα «εάν τα μέτρα που ψήφισε χθες η Ελλάδα θα είναι καθοριστικά για την ελάφρυνση του χρέους για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική κρίση της χώρας ή συνεπάγονται με περισσότερη λιτότητα που θα «τσακίσει» την οικονομία της χώρας και θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης».

Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, «μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Ο κίνδυνος είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν την οικονομία τόσο πολύ, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος, οι περικοπές συντάξεων και οι φορολογικές αυξήσεις θα σφίξουν περαιτέρω τη θηλιά», τονίζει το Bloomberg.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα στο πρακτορείο.

«Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις δυνάμεις που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Αν η Ελλάδα λάβει μια αρκετά ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της της ευρωζώνης, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και να επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις πραγματική οικονομία.

Μια τέτοιου είδους συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

«Οι ελληνικές αγορές σημείωσαν ράλι αυτό το μήνα μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ», γράφει το Bloomberg τονίζοντας ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα μέχρι την επίτευξη αυτής της συμφωνίας ευθύνεται για την εκ νέου διολίσθηση της χώρας σε ύφεση και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2017 σε 1,8% από 2,7% προηγουμένως».

Το σημείο καμπής

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, μια συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα και τον ΟΔΔΗΧ να βγει επιτυχώς στις αγορές.

Αυτό θα πυροδοτήσει ροή ξένων επενδύσεων από όσους κυνηγούν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η Κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι το ΑΕΠ είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από το δυνητικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Eurobank Ergasias, Νικόλαος Καραμούζης ανέφερε ότι “η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα υφεσιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια”.

“Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί περισσότερο από ένα καλύτερο οικονομικό και οικονομικό κλίμα, από τη συμμετοχή στο QE και από τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους”.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμενε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για διάστημα 5 ετών, κάτι που αμφισβητεί το ΔΝΤ λέγοντας πως θα έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, εάν τελικά επιτευχθεί.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι στόχο θα επιτευχθούν παραπέμποντας στις υπεραποδόσεις της περσινής χρονιάς όπου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Ακόμη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο για μη πετρελαιοπαραγωγική χώρα να εμφανίζει συστηματικά πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ή που δεν θα επιτευχθεί ή που θα επιτευχθεί με κόστος μια τεράστια ύφεση».

Σχετικά άρθρα