Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώθηκε κανένα από τα τρομοκρατικά σενάρια της ΝΔ

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώθηκε κανένα από τα τρομοκρατικά σενάρια της ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Πιστοληπτική Αξιολόγηση, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

“Κανένα από τα τρομοκρατικά σενάρια με τα οποία έχει γεμίσει τον τόπο η ΝΔ από την α΄αξιολόγηση και μετά, δεν επιβεβαιώθηκε”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σήμερα Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πιαστούν και έτσι θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.

Ειδικότερα, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και των ευρωπαϊκών θεσμών οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για το 3ο πρόγραμμα θα επιτευχθούν κι αυτό φαίνεται και από την πορεία της οικονομίας και το 2015 και το 2016.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι και δεν θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα γιατί αυτό εξυπηρετεί την αντιπολιτευτική της τακτική. Αμέσως μετά τη λήξη της α’ αξιολόγησης έλεγε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2016, είχε πλημμυρίσει τον τόπο με διάφορα τρομοκρατικά σενάρια, εκ των οποίων κανένα δεν επιβεβαιώθηκε» ανέφερε.

Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει η οικονομική και η πολιτική βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και το ‘17 και το ‘18 και ότι αυτό θα οδηγήσει και στην ταυτόχρονη εφαρμογή των αντιμέτρων με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

«Πρόκειται για περιγραφή γεγονότος και όχι για πολιτική εκτίμηση», πρόσθεσε.

Ως προς τις αιτιάσεις περί «4ου μνημονίου», επεσήμανε ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως 4ο μνημόνιο είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Όπως είπε, «έχουν κατατεθεί καμιά τριανταριά» τέτοια από την αρχή της κρίσης και «επομένως αν ήταν έτσι τώρα θα ήμασταν στο τριακοστό μνημόνιο».

Για τον Ν. Φίλη

Ερωτηθείς για τη χθεσινή ομιλία του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να εξωραΐζεται η κατάσταση και ότι τα μέτρα σηματοδοτούν την παραμονή στο μνημονιακό πλαίσιο ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε πως ο πρώην υπουργός «είπε την άποψη του και κανείς δεν εξωραΐζει την κατάσταση».

«Δεν αρνείται κανείς ότι βρισκόμαστε εντός του πλαισίου του μνημονιακού προγράμματος, του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Φίλης έχει δίκιο να έχει έναν προβληματισμό, αλλά κανένας δεν αρνήθηκε ότι πάρα πολλές αποφάσεις πολιτικής που εμπεριέχονται στη συμφωνία όπου έχουμε καταλήξει, δεν θα λαμβάνονταν αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκη επιτροπείας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως δεν έχει υποστηρίξει κανείς ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και πώς πολιτικά και οικονομικά επιβάλλεται, από εκεί και πέρα εντός αυτών των πλαισίων του προγράμματος, η κυβέρνηση δίνει τον καλύτερο εαυτό της ώστε να επιτυγχάνει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα με βάση τον δεδομένο συσχετισμό δύναμης και με βάση τη δεδομένη συνθήκη», συνέχισε.

«Νομίζω ότι αποτελεί μια ταυτολογία να λέμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τους προβληματισμούς και την πίεση που τους ασκείται.
Σημείωσε πάντως ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν με τη νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ διαβεβαίωσε πως «με την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα έχουμε τη δυνατότητα να τις επανεπεξεργαστούμε και να τις απομειώσουμε στο βαθμό του δυνατού».

Αναγνώρισε επίσης ότι «υπάρχει και ένα ποσοστό 20% που επιβαρύνονται», ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα ήταν μια δέσμευση που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014 και την οποία προσπαθήσαμε να την αποσοβήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το 3ο πρόγραμμα».

Σχετικά άρθρα