Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο Λαγκάρντ σε Σόιμπλε: Παίζεις με τη φωτιά – Το παρασκήνιο για το χρέος

Τελεσίγραφο Λαγκάρντ σε Σόιμπλε: Παίζεις με τη φωτιά – Το παρασκήνιο για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ιταλία, Κίνα, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Πεκίνο,

Σε κατακόρυφη άνοδο των ντεσιμπέλ στην σκληρή κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου έχει οδηγήσει η ασφυκτική πίεση της Ουάσινγκτον για να συγκεκριμενοποιηθούν άμεσα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η αντιπαράθεση που σοβεί εδώ και επτά χρόνια και συνοδεύει το ελληνικό ζήτημα από την αρχή των προγραμμάτων προσαρμογής, φθάνει πλέον στην κορύφωσή της.

Και αυτή, όπως όλα δείχνουν, βρίσκει σε μειονεκτική θέση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλαγκανγκ Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ είναι η πρώτη φορά που δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ούτε βήμα πίσω από την αξίωσή του για άμεση οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Αυτό διαβεβαίωναν εξάλλου χθες και κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας εμφατικά πως η σύγκρουση και η διαπραγμάτευση του ΔΝΤ με το Βερολίνο όχι μόνο είναι πραγματικές, αλλά είναι και εξαιρετικά σκληρές.

Το ίδιο μήνυμα εξάλλου μετέφερε και η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Φόρουμ στο Πεκίνο, τονίζοντας πως “η διαπραγμάτευση με τη Γερμανία είναι πολύ σκληρή.

“Εγώ πάντως” συνέχισε η κα Λαγκάρντ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό, “είπα στον Σόιμπλε πως παίζεις με τη φωτιά και μπορεί να τα τινάξεις όλα στον αέρα, γιατί εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος το Ταμείο θα φύγει”.

Μία τέτοια εξέλιξη ωστσόσο αποτελεί και μείζον πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προεκλογικό σχεδιασμό των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία. Από την κυβέρνηση, τονίζουν πάντως πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πρόβλημα του Βερολίνου και όχι της Αθήνας, αφού το πρόγραμμα για την κυβέρνηση συνεχίζεται κανονικά, ασχέτως τυχόν αλλαγών που πρέπει να περάσουν από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Για αυτόν τον λόγο και από το Μέγαρο Μαξίμου μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς προσεκτικά όλες τις εξελίξεις, έχουν αφήσει πλέον το θέμα του χρέους ως πεδίο σύγκρουσης του ΔΝΤ και του Βερολίνου, αφού επί του παρόντος και μετά τους συμβιβασμούς για την αξιολόγηση, το Ταμείο έχει μετατραπεί σε -ευκαιριακό – ισχυρότατο σύμμαχο της Αθήνας απέναντι στον Σόιμπλε.

Ως εκ τούτου, από την Ηρώδου Αττικού αρκούνται να τονίζουν πως εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ και δε μετέχει στο πρόγραμμα, δηαλδή εάν δεν οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, τότε τα μέτρα που ψηφίζονται την Πέμπτη και τα οποία μονάχα το Ταμείο ζητούσε εκ των θεσμών, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Αυτό το μήνυμα εξάλλου μετέφερε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην επικεφαλής του Ταμείου στο Πεκίνο.

Σύγκλιση παρά τη σφοδρή σύγκρουση

Την ίδια ώρα πάντως και παρά τη σφοδρή σύγκρουση και το power game μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, μία συνολική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι “ρεαλιστικά εφικτή”, όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές ενόψει του επικείμενου Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτό εξάλλου βγήκε ως συμπέρασμα και από το χθεσινό EuroWorking Group, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα απομειώσουν το ύψος του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2060, και μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα θα έχει συνολική ελάφρυνση του χρέους κατά 40% του ΑΕΠ.

Το υπόλοιπο του δανείου της χρηματοδότησης από τον ESM θα διατεθεί, μάλλον, ως κεφάλαιο για την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Το θέμα του χρέους συζητήθηκε και χθες κατά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Αξιολόγηση και δόση

Σε κείμενο που έχει στείλει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταισελμπλούμ στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει για το πακέτο πολιτικής της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και ένα πακέτο μέτρων και πολιτικών μέχρι και το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το συμβούλιο των υπουργών για την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία, όπως επισημαίνεται, θα έχουν υλοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους μέχρι και τις 22 Μαΐου.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εισηγηθεί για το ύψος και τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σχετικά άρθρα