Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη επιχείριση της ΕΥΠ για να μην γίνει εμφύλιος στα Σκόπια – Οι Έλληνες πράκτορες αγωνίζονται για την ειρήνη

Μεγάλη επιχείριση της ΕΥΠ για να μην γίνει εμφύλιος στα Σκόπια – Οι Έλληνες πράκτορες αγωνίζονται για την ειρήνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Γερμανία, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κόσοβο, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Σερβία, Σκόπια,

Υπό τον τίτλο “Μια στρατιά πρακτόρων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Σερβία για να σώσει τα Σκόπια”, η Νεφέλη Λυγερού γράφει στο “Πρώτο Θέμα” της Κυριακής για μια παρασκηνιακή επιχείριση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να αποτραπεί γενικευμένο χάος στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, στην επιχείρηση συμμετέχουν δεκάδες επιχειρησιακά στελέχη, μεταξύ αυτών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Με την ΠΓΔΜ να αποσταθεροποιείται ως κράτος και να απειλείται με διάλυση, στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί ένας «φράχτης προστασίας» όχι μόνο για να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για να αποτραπεί η διάχυση της έντασης στις άλλες ευαίσθητες περιοχές της χερσονήσου.

Παρούσες είναι και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με δεκάδες στελέχη.

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα νέο προσφυγικό μεταναστευτικό ρεύμα, όπως επίσης και για τη διείσδυση τζιχαντιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον σκοπό αυτό, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, συνδράμουν στις έρευνες και προσπαθούν να αποτρέψουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση στην προσπάθεια να κρατηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔΜ υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μη βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μία δεύτερη Συρία.

Οι ΗΠΑ και οι πληροφορίες των Σέρβων

Η ατμόσφαιρα στα Σκόπια μυρίζει μπαρούτι, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα και τους Αμερικανούς.

Δεν περιορίζονται μόνο στο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Είναι σημαντικό ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά πρωτοστατεί σ’ αυτή την επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν επίλεκτα στελέχη μεγάλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο παιχνίδι συμμετέχουν και οι σερβικές υπηρεσίες, οι οποίες παραδοσιακά έχουν πρόσβαση και ερείσματα στην ΠΓΔΜ.

Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα αξιολογούν ως πολύτιμες τις πληροφορίες που συλλέγουν και τις κοινοποιούν οι Σέρβοι.

Αυτοί είναι που διοχέτευσαν αρχικά την πληροφορία ότι ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση 3.000 ένοπλοι Αλβανοί που πέρασαν από το Κόσοβο στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ.

Πολύτιμες είναι και οι πληροφορίες που έρχονται από τα Σκόπια, από το «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών» που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.

Κεντρικός στόχος της Αθήνας είναι να προετοιμάσει από τώρα ένα «φράγμα» για την περίπτωση που στα βόρεια σύνορα εκδηλωθούν διαλυτικές τάσεις και ένοπλες συγκρούσεις.

Τα μάτια των αρμόδιων υπηρεσιών, όμως, δεν είναι στραμμένα μόνο προς τα έξω. Είναι στραμμένα και προς τα μέσα.

Τα πρόσφατα κρούσματα επιθετικού αλβανικού εθνικισμού εντός της ελληνικής επικράτειας υπενθύμισαν προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν αλβανικής καταγωγής μετανάστες στην Ελλάδα, κάποιοι πλέον και με ελληνική ιθαγένεια, οι οποίοι όχι μόνο καλλιεργούν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, αλλά και ερωτοτροπούν με την ιδέα να περάσουν από τα λόγια σε πράξεις.

Ετοιμότητα στα σύνορα

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Κόσοβο, επειδή εκεί είναι το κέντρο των μεγάλων συγκεντρώσεων αλβανικών πολιτοφυλακών και της διακίνησης όπλων.

Στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου υπάρχει αλβανικό στοιχείο, έχουν εντοπιστεί όχι μόνο ένοπλες ομάδες, αλλά και μυστικά κέντρα εκπαίδευσης οε απομονωμένες περιοχές.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι Αλβανοί μεταφέρουν από το Κόσοβο στην περιοχή αυτή τεράστιο αριθμό όπλων: αυτόματα, χειροβομβίδες, ακόμα και πολυβόλα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα εκπονούν σχέδια δράσης για την περίπτωση που υπάρξει τάση εξάπλωσης της πιθανολογούμενης ένοπλης δράσης προς Νότο.

Το δεύτερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, είναι μία μεγάλη προσφυγική ροή.

Για τους Σλαβομακεδόνες η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα είναι το εύκολο καταφύγιο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τέτοιο ενδεχόμενο ήδη πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις, έτσι ώστε τα σύνορα να σφραγιστούν άμεσα με τη συνδρομή του Στρατού.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, με σκοπό να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός συντονισμού τους.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση συγκέντρωσης πολιτών στα σύνορα το μεγαλύτερο μέρος τους θα οδηγηθεί στο Κιλκίς, όπου και θα παραμείνει φυλασσόμενο.

Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν ήδη επιλεγεί συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα στηθούν οι προσωρινοί καταυλισμοί, μέχρι να υπάρξει μια σχετική εκτόνωση και να επιστρέψουν οι άμαχοι στις εστίες τους.

Προβληματισμό προκαλεί η εμπλοκή κυκλωμάτων διακινητών, τα οποία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να διοχετεύσουν παράνομους μετανάστες.

Το έργο της αποτροπής τέτοιων κινήσεων έχει αναλάβει η Αστυνομία, η οποία επίσης βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Είναι τέτοια η κινητικότητα στην παραμεθόριο που στελέχη ξένων υπηρεσιών αναπτύσσουν δράση με σκοπό τη δημιουργία δικτύων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται συναντήσεις με πράκτορες από βαλκανικές χώρες σε ελληνικά τουριστικά θέρετρα, γράφει το “Πρώτο Θέμα”.

Σχετικά άρθρα