Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας μίλαγε στον Ερντογάν για το Κυπριακό κι εκείνος του απαντούσε για τους οχτώ ικέτες

Ο Τσίπρας μίλαγε στον Ερντογάν για το Κυπριακό κι εκείνος του απαντούσε για τους οχτώ ικέτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Ασάφεια επικρατεί στην Αθήνα ως προς το τι ειπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας και δέκα λεπτών, που είχαν τα στο Πεκίνο, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά κανένας κυβερνητικός παράγων στην Αθήνα δεν ήταν σε θέση να επεκταθεί περισσότερο επ’ αυτού.

Επιβεβαιώνεται, απλώς, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Αθήνα στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, και ότι «είναι σημαντικό ή Άγκυρα να πράξει το ίδιο, και να το εννοεί», όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Χρήστο Μιχαηλίδη.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να επέμεινε πως μιας επιστροφή σε πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη πρέπει να προηγηθεί «πιο συστηματική προετοιμασία από όλες τις πλευρές».

Η ίδια διπλωματική μετέφερε πάντως στο ΚΥΠΕ την πληροφορία από το Πεκίνο ότι ο κ. Ερντογάν δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται πολύ για τις αναφορές Τσίπρα στο Κυπριακό, και πως ο ίδιος δεν είχε να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο ή παρατήρηση.

Αντίθετα, φέρεται να προσπαθούσε συνεχώς να επαναφέρει τη συζήτηση στην ενόχληση της Άγκυρας για την μη έκδοση από την Ελλάδα των 8 Τούρκων αξιωματικών πού διέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας μόνο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος λέγεται ότι επέμεινε, επαναλαμβάνοντας τη φράση «αυτό είναι πρόβλημα», να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να αλλάξει στάση».

Επίσης, στη συζήτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας μεταδίδεται ότι ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, γεγονός που ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα και ως παραίνεση για αποφυγή προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πληροφόρηση εδώ, θέλει τον Τούρκο Πρόεδρο να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της χώρας του, και προς το τέλος της συνάντησης να εκφράζει την επιθυμία για «την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», χωρίς να είναι απόλυτα σαφές τι εννοούσε.

«Η αινιγματική αυτή αναφορά του προέδρου της Τουρκίας στον Έλληνα πρωθυπουργό προκάλεσε αίσθηση και διιστάμενες ερμηνείες», σημειώνουν αναλυτές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία θεωρούν πως η συγκεκριμένη η αποστροφή Ερντογάν, μπορεί να ειδωθεί ως «επαναφορά του αιτήματος της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στο υψηλότατο επίπεδο», κάτι που το υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει ως «ισχυρισμό ανυπόστατο».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε στο twitter ότι «ο Ερντογάν, προφανώς, αναφέρεται σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης όπως ο ίδιος την ερμηνεύει», και ότι τελικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας «δεν μεταβάλλει καθόλου την τουρκική πολιτική».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν στη Κίνα, είπε ότι “η συνθήκη της Λωζάνης και ισχύει και εφαρμόζεται. Αδιαπραγμάτευτο. Όλα τα άλλα είναι τουρκικοί “ευσεβείς πόθοι” που δεν έχουν καμία αξία στο διεθνές πεδίο και που σήμερα εκφράστηκαν με θρασύτητα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού”.

Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο Πεκίνο στο περιθώριο του Belt and Road Forum, το οποίο οργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, συζήτησαν ακόμα για το μεταναστευτικό, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι είναι υπέρ της συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, και για άλλα διμερή θέματα οικονομικής, κυρίως, φύσεως.

Έγινε γνωστό, τέλος, ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Και ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα