Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκό… σφυροκόπημα σε Σόιμπλε για λύση στις 22 Μαΐου για το χρέος

Ευρωπαϊκό… σφυροκόπημα σε Σόιμπλε για λύση στις 22 Μαΐου για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, Μισέλ Σαπέν, Μνημόνιο, Μπενουά Κερέ, Πιέρ Μοσκοβισί,

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προέτρεψε τους πιστωτές της Ελλάδας να «οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018.

Κάνοντας μια αναφορά σε αυτό που θεωρεί αχρείαστη απαισιοδοξία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε σήμερα στο Politico:

«Όταν ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι διακρίνει λόγους αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.

«Εάν κοιτάξετε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, καταγράφει επιδόσεις, στην πραγματικότητα καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις σε σημαντικό βαθμό, επί των δημοσιονομικών της στόχων» τόνισε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του 1,75% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του 3,5% τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν θα γίνει το επόμενο συμβούλιο του Eurogroup. «Επιτεύχθηκε συμφωνία (με το ΔΝΤ) για τις πολιτικές προϋποθέσεις (policy conditionality)», ανέφερε, χρησιμοποιώντας έναν όρο που σημαίνει ότι η Ελλάδα έπραξε όσα της ζητούσαν οι πιστωτές της.

Η Ελλάδα πάντως χρειάζεται να εφαρμόσει κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αλλά όλα συντείνουν στο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνει η επόμενη εκταμίευση», επέμεινε.

Μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί το ΔΝΤ: σύμφωνα με το Ρόιτερς, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το πακέτο μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής σαφήνεια».

Μπενουά Κερέ: Η ΕΚΤ θέλει μια «αξιόπιστη» συμφωνία για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί μια «αξιόπιστη» συμφωνία για την Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα από το Μπάρι, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

«Πρέπει τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να είναι αξιόπιστα κι επαρκώς φιλόδοξα προκειμένου να μπορέσουμε να καθησυχάσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

Ο Κερέ διατύπωσε επιπλέον την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση επιτάχυνσης των συζητήσεων, με μια σταθερή συλλογική πρόθεση να καταλήξουμε σε συμφωνία την 22α Μαΐου κι αυτό μου φαίνεται πιθανό» τόνισε.

Ωστόσο σε αυτή τη διαπραγμάτευση «η ανησυχία της ΕΚΤ είναι η συμφωνία να είναι αξιόπιστη, να συμβάλει στο να αρθούν οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όχι μόνο από πολιτική άποψη αλλά και σε σχέση με τις χρηματαγορές» σημείωσε.

Υπ αυτήν την προϋπόθεση η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να ξαναβρεί την «κανονική λειτουργία της οικονομίας της» και μια «επιστροφή στις αγορές, το οποίο ελπίζουμε να είναι δυνατό πριν από τα μέσα του 2018» εξήγησε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Και «ελπίζουμε ότι το αυτό το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι το τελευταίο και μετά το τέλος του η ελληνική οικονομία θα ξαναγίνει μια οικονομία (που λειτουργεί) κανονικά» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.

Αισιόδοξοι Σαπέν και Μοσκοβισί για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν, απο τη Σύνοδο της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπάρι.

«Οι εταίροι (της διαπραγμάτευσης) εξέφρασαν την βούλησή τους, όλοι, ώστε μέχρι το Γιούρογκρουπ στις 22 Μαίου να βρεθεί συμφωνία», πρόσθεσε ο Σαπέν, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, πριν την έναρξη των εργασιών.

Την αισιοδοξία του θέλησε να εκφράσει και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ενός υπερβολικά μεγάλου κεφαλαίου λιτότητας και θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο, το οποίο θα βασίζεται σε ανάπτυξη και επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Β. Σόιμπλε: Υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα μέχρι τις 22 Μαΐου

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά άρθρα