Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας σε Κινέζους: Οι δύο αρχαίοι μας πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να εμπνεύσουν τον κόσμο

Αλέξης Τσίπρας σε Κινέζους: Οι δύο αρχαίοι μας πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να εμπνεύσουν τον κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Cosco, Αλέξης Τσίπρας, Κίνα, Νέος Δρόμος του Μεταξιού, Πειραιάς, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

«Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα.

Κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία».

Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο» εκτίμησε.

Χαρακτήρισε παράλληλα «πολύ σημαντικές» τις συμφωνίες συνεργασίας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να «τρέχουν» άμεσα, ενώ διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Βασικός κόμβος το λιμάνι του Πειραιά

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι του Πειραιά και στην κοινή βούληση των δύο χωρών «να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου».

«Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικό κόμβο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου.

»Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο» είπε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Έβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί «το κεφάλι του Δράκου», όπως είπε (σ.σ. η επένδυση της Cosco στο λιμάνι) και το Σουφλί γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στον Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους».

Πρότεινε μάλιστα να ακολουθήσουν οι δύο χώρες «το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουν από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας».

Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου, καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη απευθείας πτήση.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

Τη συνεργασία δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα