Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Μακεδονία από “παρεάκι” του ΥΠ.ΠΟ. – Δεν θέλουν την Αμφίπολη ελληνική

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Μακεδονία από “παρεάκι” του ΥΠ.ΠΟ. – Δεν θέλουν την Αμφίπολη ελληνική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Βίντεο, Λυδία Κονιόρδου, Μακεδονία, Μαρία Βλαζάκη, Τύμβος Καστά, Υπουργείο Πολιτισμού,

“Ανεξήγητο” δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού “αμφισβητεί” ότι το μνημείο στον Τύμβο Καστά είναι Μακεδονικό, παρά τις ξεκάθαρες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού κατά την επίσκεψή της στην Αμφίπολη.

Σε μια ιδιαίτερα λεπτή περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα βόρεια σύνορά μας, κάποιοι επιχειρούν να “περάσουν” τη γραμμή ότι το μνημείο στην Αμφίπολη “αποτελεί ένα παλίμψηστο”, ενώ η δήλωση της Λυδίας Κονιόρδου ότι το μνημείο είναι Μακεδονικό “διορθώνεται” ως “ευρύτερη αίσθηση”.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά. Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών.

»H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού.

»Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια, όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης «αποτελεί ένα παλίμψηστο από μνημεία διαφόρων εποχών τα οποία αποδεικνύουν την συνεχή χρήση του, και επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαβάσει όλη την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας εκεί, από τα αρχαϊκά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας».

Το TRIBUNE επειδή γνωρίζει το “παρεάκι” που ματαίως προσπαθεί να επιβάλει ως “ρωμαϊκά” σημαντικά μνημεία, προς το παρόν θα περιοριστεί σε αναδημοσίευση του άρθρου του Γιώργου Ροδάκογλου στο ThousandNews και υπόσχεται στους αναγνώστες του ότι δεν θα μείνουμε εδώ.

Το ThousandNews γράφει:

Η δήλωση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου περί μακεδονικότητας του μνημείου της Αμφίπολης κράτησε μόνο οκτώ ώρες και αμέσως ήρθε η διάψευση με δελτίο Τύπου που επαναφέρει τη δημιουργικότητα του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια.

«H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ.

Η ερώτηση στη κυρία Κονιόρδου τέθηκε από τον υπογράφοντα [Γιώργο Ροδάκογλου] ως εξής:

Ρωμαϊκό ή Μακεδονικό είναι το μνημείο, τί εισπράξατε από αυτά που είδατε μέσα;

Και η απάντηση της κυρίας Κονιόρδου ήταν ξεκάθαρη.

«Όπως είπαν οι ανασκαφείς οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι η αίσθηση που είχαμε είναι Μακεδονικό».

Η δήλωση ήταν τόσο εντυπωσιακή που μάλλον έβαλε φωτιά στην Γ.Γ. του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη αφού το 2015 ζήτησε από τα μέλη του ΚΑΣ Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη να προβούν σε αυτοψία στον Τύμβο Καστά και να συντάξουν το πόρισμα που αναφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια.

Ουσιαστικά η κυρία Κονιόρδου με τη δήλωση της αυτή, η οποία μπορεί να ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα των Ελλήνων και ίσως να έριχνε γέφυρες συμφιλίωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους φανατικούς υποστηρικτές του μνημείου, φαίνεται πως ενόχλησε τις θιγόμενες κυρίες που απαίτησαν να ανασκευάσει τη δήλωση της και ουσιαστικά να τη μαζέψει πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως του thousandnews η κυρία Κονιόρδου κατά τη ξενάγηση της μέσα στο μνημείο παρατηρώντας τις Καρυάτιδες και παρουσία της κυρίας Βλαζάκη εκτίμησε ότι είναι ελληνιστικής εποχής.

Ποια είναι επιτέλους η Βλαζάκη; Ή ποια νομίζει ότι είναι;

Ως απάντηση διαβάστε τι γράφουν οι αθηναϊκές εφημερίδες εδώ: Ποια είναι επιτέλους αυτή η Βλαζάκη του ΥΠ.ΠΟ. που υπονομεύει τις επενδύσεις;

Το TRIBUNE θα σταθεί στο πλευρό της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και στην αρχική της θέση, ενώ ευθαρσώς κρίνουμε το δελτίο Τύπου του υπουργείου της ως εθνικά επικίνδυνο “σκουπίδι”.

Σχετικά άρθρα