Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξανθός: Παίρνουμε πίσω την Υγεία – Βάζουμε τέλος στην παθητική ιδωτικοποίηση

Ξανθός: Παίρνουμε πίσω την Υγεία – Βάζουμε τέλος στην παθητική ιδωτικοποίηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Ξάνθος, Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), Ελληνική Κυβέρνηση, Νοσηλευτές / Νοσηλεύτριες, Υπουργείο Υγείας,

Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό βλέπουν ότι έχουμε όραμα και σχέδιο, δεν κάνουμε μία μίζερη διαχείριση, ενώ ανατράπηκε το πολιτικό σχέδιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για παθητική ιδιωτικοποίηση της Υγείας“, υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα Πέμπτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

“Έχει γίνει μία πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια, και από την πολιτική ηγεσία, και από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης μέσα σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Υγείας, από το υπουργείο και τους φορείς ως τα σημεία, η οποία δεν τυγχάνει της προβολής που αξίζει και αυτό προφανώς μας ενοχλεί”, είπε ο κ. Ξανθός, μία ημέρα μετά την αναγγελία από τον πρωθυπουργό της δημιουργίας 14 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και 239 τοπικών μονάδων υγείας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, «αυτό που πραγματικά ανατροφοδοτεί τις δυνάμεις μας» είναι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, όπως και χτες στον Εύοσμο, καθώς «αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια βλέπουν για πρώτη φορά μία πολιτική ηγεσία που έχει οργανική σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «ξέρει το θέμα», έχει δουλέψει στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τον κόπο του προσωπικού», συνέχισε ο υπουργός.

«Ακόμη και σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον δεν κάνει απλώς ότι καλύτερο μπορεί, να κρατήσει το σύστημα και την επάρκειά του, να εξομαλύνει την χρηματοδότηση κτλ, αλλά έχει όραμα, σχέδιο αλλαγών, βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων, δεν κάνει απλώς μία μίζερη διαχείριση», σημείωσε και επεσήμανε:

«Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αυτό το έχουν καταλάβει, το στοίχημα είναι να το καταλάβει και ο απλός πολίτης στην καθημερινότητά του».

Παρά το ότι η προσπάθεια αυτή δεν προβάλλεται και είναι αθόρυβη, «ευτυχώς υπάρχουν οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις, όπως η χτεσινή του πρωθυπουργού, που πολλαπλασιάζουν την ισχύ του μηνύματος και δίνουν και στην κοινωνία το σήμα ότι αυτές οι εξαγγελίες έχουν ισχυρή πολιτική στήριξη και θα προχωρήσουν», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

Παίρνουμε πίσω την Υγεία

«Έχουμε ανοίξει μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα στο χώρο, που από την ανεπάρκεια του συστήματος είχαν κατακτήσει «ζωτικό χώρο» και είχαν συμβάλει στο πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς», όπως είπε, ενώ «εμείς αντίθετα διευρύνουμε το δημόσιο χώρο στην Υγεία».

Ο κ.Ξανθός τόνισε ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται προέρχονται από ένα κομμάτι που «είχε βολευτεί από την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια, χωρίς να ξεπουληθεί ανοιχτά κάποια δομή, αυτό είχε συμβεί, ο κόσμος πλήρωνε περισσότερα για την πρόσβαση στο σύστημα Yγείας, για τα φάρμακα, τις εξετάσεις, την αξιοπρεπή φροντίδα.

«Αυτό ήταν το πολιτικό σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν βγήκαν ανοιχτά να πουν ότι θα πουλήσουν κομμάτι του ΕΣΥ … αλλά απαξίωσαν τη δημόσια Υγεία, μείωσαν δραματικά τις δαπάνες κάτω και από τους μνημονιακούς στόχους και δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτική Υγεία», συνέχισε ο υπουργός.

Ουσιαστικά, «μετακύλισαν το κόστος από τον προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση στις τσέπες των πολιτών, εμείς αντίθετα με συνέργεια πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και του πόρους ασφάλισης και τις εισφορές υγείας, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ενισχύουμε κατά προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, είναι άλλο σχέδιο, που δείχνει τη διαφορά αυτής της κυβέρνησης, τις άλλες προτεραιότητες», όπως είπε.

Άμεσα ξεκινά η δημιουργία των νέων δομών

Ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε στις νέες δομές που δημιουργούνται, με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα.

Ήδη από φέτος το Καλοκαίρι ξεκινάει η ανάπτυξη του νέου αυτού δικτύου, με ένα πρόγραμμα παρέμβαση που αρχικά χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και έχει ορίζοντα τετραετίας.

Ωστόσο, μετά τα πρώτα δύο χρόνια σταδιακά ξεκινά και ενισχύεται η συμμετοχή του προϋπολογισμού, ώστε στο τέλος την ευθύνη της χρηματοδότησης να αναλάβει ο προϋπολογισμός, καθώς «είναι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης η συνέχιση, στήριξη και επέκταση» αυτής της πρωτοβουλίας.

Το στοίχημα είναι να μείνουν στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί

Σημείωσε επίσης ότι η χρηματοδότηση σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά τόσο τον εξοπλισμό όσο το ανθρώπινο δυναμικό και έχει στόχο να ανακόψει την απώλεια εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain.

«Εκεί είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ανησυχία, να πειστούν οι νέοι γιατροί ότι αυτό το σύστημα είναι μία καλά σχεδιασμένη παρέμβαση, όχι μία πρόχειρη κίνηση για να απορροφήσουμε πόρους, αλλά σχέδιο αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος υγείας, μία επανεκκίνηση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Ιδιαίτερη στόχευση, λόγω της φύσης αυτών των δομών, υπάρχει για τις τρεις ειδικότητες που θα επανδρώνουν αυτές τις δομές, δηλαδή γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, οι οποίοι θα έχουν την προοπτική οργανικής ενσωμάτωσης στο ΕΣΥ μετά την λήξη του αρχικού προγράμματος.

Ο κ.Ξανθός επανέλαβε ότι δίνεται επίσης και ενισχυμένο οικονομικό κίνητρο, καθώς οι αποδοχές τους δεν θα είναι αυτές της εισαγωγικής βαθμίδας (του επιμελητή Β΄) αλλά της επόμενης, (του επιμελητή Α΄).

Οι χώρες του Νότου ενώνονται και απέναντι στις φαρμακευτικές

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε εξάλλου ένα πολύ σημαντικό βήμα που έγινε σε διακρατικό επίπεδο, καθώς έξι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα) υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες και διεκδικούν πιο προσιτές και δίκαιες τιμές για τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις νέες θεραπείες με τρόπο βιώσιμο για τα συστήματα Υγείας.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η προσπάθεια αποκτά περαιτέρω δυναμική, καθώς ήδη άλλες τρεις χώρες (Ιρλανδία, Ρουμανία και Σλοβακία) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή.

Σχετικά άρθρα