Σουρεαλιστικό πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί αρχίζει να θυμίζει η στάση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από την υπόθεση της πολυσυζητημένης τροπολογίας για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.
Και τούτο, διότι μετά το πρωτοφανές μέτωπο που έχει ανοίξει η ΝΔ με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον ομογενή επιχειρηματία, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας ισχυρίζεται πως η περίφημη τροπολογία με την οποία δεν πέρασαν στον Ιβάν Σαββίδη τα πρόστιμα που είχαν καταλογισθεί στη ΣΕΚΑΠ (όσο ήταν υπό δημόσιο έλεγχο, πριν την αγοράσει ο ίδιος) για λαθρεμπόριο καπνού, δεν θα ωφελήσει τον επιχειρηματία.
Τούτο, διότι όπως τονίζει ο γαλάζιος βουλευτής, δεν υπήρξε σχετική μέριμνα προκειμένου η τροπολογία να έχει αναδρομική ισχύ και, συνεπώς, το περιεχόμενό της δεν αφορά τον κ.Σαββίδη, καθώς η αγορά της εταιρίας έγινε το 2013.
«Εδώ και τόσες ημέρες η ΝΔ μας κατηγορεί ότι φέραμε φωτογραφική χαριστική διάταξη υπέρ του κ.Σαββίδη. Σήμερα μας εγκαλεί ότι… δεν ήταν αρκετά φωτογραφική για τον κ.Σαββίδη», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν εμφατικά πως η τροπολογία δεν συντάχθηκε για τη ΣΕΚΑΠ και τον κ. Σαββίδη αλλά με αφορμή τη ΣΕΚΑΠ και τον ομογενή επιχειρηματία και με στόχο να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό κλίμα για όλες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα με εκ των υστέρων άγνωστα πρόστιμα, για τα οποία ευθύνονται προηγούμενες διοικήσεις.
Εν προκειμένω, σημειώνεται ότι ο κ.Σαββίδης έχει ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα από λαθρεμπόριο της πρώην δημόσιας ΣΕΚΑΠ που πέρασε στα χέρια του. Μένει να φανεί εάν η νέα νομοθετική διάταξη λειτουργήσει ως «όπλο» ή εάν χρειασθεί… τροποποίησή της από τη Βουλή.
Το θέμα πάντως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ, δεδομένου ότι ήδη πολλοί βουλευτές τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς της ηγεσίας και του κ. Μητσοτάκη, που κάνει λόγο για “απόδειξη διαπλοκής”, ενώ εντονότερος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι 15 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.