Πλάνο διακυβέρνησης για 2 + 4 χρόνια μετά το διαφαινόμενο προσπέρασμα του σκοπέλου της δεύτερης αξιολόγησης και την προοπτική της συνολικής συμφωνίας χαράσσει, πλέον, με το στενό επιτελείο του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξασφαλίζει καθαρό πολιτικό χρόνο τουλάχιστον ενάμισι έτους.
Καθόλου τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε εμφατικά το πλάνο εξαετίας, το οποίο βάζει μπροστά και το οποίο αποτελεί κοινή παραδοχή πως μπορεί να κερδηθεί μονάχα εάν επιτευχθεί η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Στόχος του Πρωθυπουργού, μετά την αξιολόγηση, είναι η άμεση στροφή στην κοινωνική διακυβέρνηση και την αναπτυξιακή πολιτική που θα μπορέσουν να ανατρέψουν το κλίμα σε βάθος χρόνου και να δώσουν εντολή νέας τετραετίας το 2019.
Εκτός αυτού, ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και μία ισχυρή εφάπαξ παροχή το 2018, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το πλεόνασμα του 2018 θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του προγράμματος για 3,5%, όπως συνέβη και το 2016.
Μέχρι τότε ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει μακρύς δρόμος και αυτός περνά μέσα από την έξοδο στις αγορές. Γι’ αυτό το λόγο και στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν στην άμεση επίλυση της διαφωνίας ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα το συντομότερο δυνατόν στο QE, εί δυνατόν και στις 8 Ιουνίου.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί και η ένταξη έρθει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, χάνονται πολύτιμοι μήνες, κάτι το οποίο γνωρίζουν και θέλουν να αποφύγουν στο Μαξίμου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με «αλμυρά» επιτόκια στις αγορές.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε και στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο θα ξεκινήσει κύκλο επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με διπλό στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών, αλλά θα εντατικοποιήσει και τις… εξορμήσεις του στην περιφέρεια.
Το «ταμείο» από τα ταξίδια στην Αμαλιάδα, την Πάτρα αλλά και τη Θεσσαλονίκη είναι θετικό για το Μαξίμου που στοχεύει να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τη γείωση με την κοινωνία, λόγω της διαρκούς διαπραγμάτευσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που σχολιάζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανασύρει από τη φαρέτρα του το… μαοϊκό σύστημα «από την επαρχία να κατακτηθούν τα αστικά κέντρα», ενόψει του 2019.
Ένας ακόμα κρυφός άσος που δείχνει να έχει στο μανίκι του ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η διαφαινόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του έτους, την οποία πλέον έχουν αφήσει να εννοηθεί ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «φωτογραφίζοντας» τον ESM ως τη διάδοχη κατάσταση. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πολιτική νίκη στα χέρια της κυβέρνησης, την οποία ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει ανεκμετάλλευτη.
Την ίδια ώρα, ικανοποίηση υπάρχει στην Ηρώδου Αττικού για το νέο αδιέξοδο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και το «φιάσκο» της εκλογολογίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος του Μαξίμου στην «Επένδυση», τονίζοντας πως αφού τελείωσαν οι εκλογές για τον κ. Μητσοτάκη, ανακάλυψε με χρονοκαθυστέρηση το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα, ενώ τον Δεκέμβριο καταψήφιζε την ενίσχυση με 617 εκατ. ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων.
«Μπορεί να διορθώσει το λάθος του υπερψηφίζοντας θετικά μέτρα για χαμηλά και μεσαία στρώματα ύψους 3,6 δις. ευρώ», σχολίαζε, σκωπτικά, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί πλέον να σταθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς αφήγημα και χωρίς στόχο».
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει τους βουλευτές της ΝΔ στη βάσανο του «όχι» σε κάθε αντίμετρο ξεχωριστά, αφού θα κατέλθουν σε διαφορετικά άρθρα στο πολυνομοσχέδιο. Έτσι, εκτιμάται ότι θα «γρατζουνίσει» τα αντανακλαστικά του κοινωνικού φιλελευθερισμού της ΝΔ, που τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις επιλογές της ηγεσίας.