Στη βάσανο του “όχι” σε κάθε ένα από τα θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά περιπτώσεις σχεδόν 4 εκατ. πολίτες θα υποβάλλει η κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και τους βουλευτές της, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό διαφωνούν με την επίμαχη απόφαση της ηγεσίας, όπως άλλωστε είχε γίνει και με την καταψήφιση της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα.
Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υπό μάλης το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας θέλει να διεμβολήσει τη ΝΔ, ποντάροντας στα κοινωνικά και λαϊκά αντανακλαστικά τόσο της βάσης της ΝΔ όσο και της μεγάλης πλειοψηφίας που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από το νεοφιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τον τρόπο αυτό εξάλλου αποκαλύπτεται, όπως εκτιμούν στην Ηρώδου Αττικού, ο ελιτίστικος χαρακτήρας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και επιβεβαιώνεται ότι ουδεμία πραγματική σχέση και επαφή μπορεί να έχει με την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υιοθέτησε τις θέσεις του ΔΝΤ και τα συμφέροντα της εγχώριας επιχειρηματικής ολιγαρχίας.
Παράλληλα, αποδομείται πλήρως η όψιμη, όπως τονίζουν, προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει από… αριστερά στην κυβέρνηση, ζητώντας να μοιραστεί στην κοινωνία το 0,5% του πλεονάσματος, αφού εκτός των άλλων μέχρι πρότινος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναγνώριζε το πλεονάσματα αυτό, και εκτός αυτού, όταν δόθηκε στις 23 Δεκεμβερίου σε 1,6 εκατ. πολίτες αυτός το καταψήφισε.
Υπενθυμίζεται ότι στα λεγόμενα θετικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται η επιδότηση ενοικίου για τους μισούς πολίτες που μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο, η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η αύξηση των σχολικών γευμάτων, η συμμετοχή όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κατάργηση ή μείωση με εισοδηματικά κριτήρια της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, η δημιουργία Θέσεων εργασίας, η αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες και η κατάργηση ή η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάθε ένας από τους βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να επαναλάβουν το “όχι” σε κάθε ένα από όλα τα παραπάνω θετικά μέτρα για την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία.
Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία, καθώς με τον τρόπο αυτό θέλει να αναδείξει το αντικοινωνικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ήδη έχει καταψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων me 617 εκατ. ευρώ, την ελεύθερη πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στην Υγεία αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δίνει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πνιγεί στο ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.
Στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις εξάλλου από τη ΝΔ για τα επικείμενα “όχι” στα θετικά μέτρα αλλά και να μην παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση έφερε μία συμφωνία καλύτερη από αυτή που ανέμεναν, αποδίδει κυβερνητικός αξιωματούχος την προσπάθεια αποδόμησης των αντιμέτρων με χαρακτηρισμούς όπως “ψευτοαντίμετρα” κλπ.
Καυστική εξάλλου ήταν και η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ για τα όσα ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός της Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «από ό,τι φαίνεται τα ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρθηκε να κάνει ο κ. Τσακαλώτος στον κ. Μητσοτάκη δεν αρκούν».
«Και ο κ. Κικίλιας ισχυρίζεται πως χρειάζεται πλεόνασμα 5,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, την ίδια ακριβώς ώρα που ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Κόνσολας, κάνει λόγο για 4,5%.
Χρειάζεται να ανοίξουμε ολόκληρο φροντιστήριο για τη ΝΔ και όχι μόνο για μαθήματα οικονομικών αλλά και για αποτελεσματική αντιπολίτευση» αναφέρουν με νόημα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
«Μέχρι τότε, επαναλαμβάνουμε: Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Στόχος, ο οποίος δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επιτευχθεί, καθώς ήδη καταγράφηκε πλεόνασμα 4,2% για το 2016».
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο