ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θα κάνουν την Κάρπαθο νέο Ιντσιρλίκ” – Η Ελλάδα ασφαλές οχυρό για τις ΗΠΑ

“Θα κάνουν την Κάρπαθο νέο Ιντσιρλίκ” – Η Ελλάδα ασφαλές οχυρό για τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντσιρλίκ, Κάρπαθος, Κρήτη, Σούδα, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όσον αφορά τουλάχιστον στην ανανέωση των προβλεπομένων για τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, γράφει η εφημερίδα “Εστία” σε δημοσίευμά της την Πέμπτη.

Ανωτάτη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης που επιβεβαίωσε τα ανωτέρω, γράφει η “Εστία”, κατέστησε σαφές ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών συζητείται και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας βάσης στην Κάρπαθο.

Μάλιστα, η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι θα κάνουν την Κάρπαθο «νέο Ιντσιρλίκ».

Είναι γεγονός ότι η περιοχή της Σούδας έχει, εδώ και χρόνια, κορεσθεί από ναυτική και αεροπορική κίνηση, με αποτέλεσμα η αμερικανική πλευρά να θέτει θέμα δημιουργίας και νέας βάσης, προκειμένου σε πρώτη φάση, να στεγάσει δραστηριότητες στρατηγικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) πού θα επιχειρούν προς τη Μέση Ανατολή.

Για τον λόγο αυτό, η Ελλάς πρότεινε την Κάρπαθο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες, ενώ παλαιότερα είχε προτείνει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο τής Καλαμάτας.

Οι Αμερικανοί όμως επιμένουν ότι η νέα βάση πρέπει και αυτή να είναι στην Κρήτη, προκειμένου να αξιοποιούνται οι συνδυασμένες δυνατότητες μεταφορών και υποστηρίξεως που παρέχει η Μεγαλόνησος.

Άλλωστε, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρξουν περιπλοκές, όσον αφορά στο Ιντσιρλίκ, έχει μελετηθεί η μεταστάθμευσις αμερικανικών μαχητικών στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στην Κύπρο.

Διαφορετικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η νέα συμφωνία για τη Σούδα θα είναι δωδεκαετούς διαρκείας με προβλέψεις περαιτέρω επέκτασης.

Η σημασία της για τις ΗΠΑ είναι τεραστία, διότι συνδυάζει ασφαλές λιμάνι με αεροδρόμιο σε μια στρατηγική θέση.

Σχετικά άρθρα