Τον ασκό του Αιόλου στη ΝΔ άνοιξε ήδη η προαναγγελία από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο της νομοθέτησης σε ξεχωριστό άρθρο των θετικών μέτρων, καθώς εκ των πραγμάτων τα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη διατυπώνουν τις έντονες διαφωνίες τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο ενώπιον των τομεαρχών της ΝΔ σήμερα το πρωί όσο και πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες που βλέπει ότι κλείνει η αξιολόγηση, έχει διαμηνύσει πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά μέτρα.
Και όσο για τα επιβαρυντικά μέτρα, αυτό είναι λογικό μέχρι ενός βαθμού. Ωστόσο το μείζον πολιτικό και εσωκομματικό πρόβλημα προκύπτει αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στα θετικά μέτρα, καθώς αυτά όπως ανακοινώθηκε αγγίζουν μεγάλη μερίδα των πολιτών και κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα.
Η ρελάνς του Μεγάρου Μαξίμου επαναφέρει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις έντονες διαφωνίες κυρίως των “καραμανλικών” για τη στάση πλήρους σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ακόμα και όταν το διακύβευμα είναι ελαφρυντικό προς κοινωνικές ομάδες.
Είναι πρόσφατη εξάλλου η σαφής διαφοπροποίηση πλειάδας στελεχών της ΝΔ από τη γραμμή Μητσοτάκη, αναφορικά με τη στάση για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα, την οποία και δεν στήριξε η ΝΔ.
Στον απόηχο των έντονων διαφωνιών και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε κάνει λόγο για “τζάμπα μάγκες”, ανάβοντας το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη της ΝΔ.
Με τη σημερινή άρνηση στήριξης των θετικών μέτρων, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που κάνουν λόγο για επανάληψη του ίδιου λάθους που απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ από τη λαϊκή της βάση ενώ παράλληλα αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαλούν το κόμμα για ελιτισμό.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Τζανακόπουλο κάνει λόγο για “καμία ανοχή, καμία συνενοχή”.
Αποκλείει με τον τρόπο αυτό την υπερψήφιση των θετικών μέτρων, στην οποία κάλεσε τη ΝΔ η κυβέρνηση μέσω του πορτ παρόλ της, δεν ξεκαθαρίζει ωστόσο εάν θα καταψηφίσει.
Και τούτο, διότι πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως ήδη στο στενό επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη έχουν φθάσει προτάσεις για αποχώρηση από την ψηφοφορία για τα θετικά μέτρα, προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και παράλληλα και οι βολές της κυβέρνησης που θα έχει σαν βούτυρο στο ψωμί της τυχόν καταψήφιση, επιτείνοντας τις βολές για πλήρη ταύτιση με όσους δεν ήθελαν αρχικά τα αντίμετρα στη διαπραγμάτευση, δηλαδή το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Η τελική στάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποκρυσταλλωθεί αφού πρώτα η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώσει κατά πόσο θα μπορέσει να σχηματίσει ένα κοινό και αρραγές μπλοκ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να καταψηφιστούν μαζικά τα θετικά μέτρα.
Ήδη εξάλλου το θέμα έχει απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με φόντο την επερχόμενη συμφωνία.
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό ωστόσο, η λύση της αποχής φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά στη γαλάζια πραγματικότητα.
Αυτό ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο μπορεί να γίνει επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά διαχειρίσιμο, αφού η ΝΔ μετά την ελεύθερη πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στην Υγεία δωρεάν, την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ. ευρώ και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα αποτελέσει ανάσα για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γυρίσει την πλάτη και σε τη δέσμη θετικών μέτρων που αφορούν κάποια εκατομμύρια πολιτών από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.
Ποια είναι τα θετικά μέτρα που δεν ψηφίζει η ΝΔ
– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.
– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
– Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο πακέτο 250 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
– Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.