Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Xαρίτσης: Μετά από επτά χρόνια έχουμε για πρώτη φορά μια συμφωνία που δίνει προοπτική

Xαρίτσης: Μετά από επτά χρόνια έχουμε για πρώτη φορά μια συμφωνία που δίνει προοπτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Οικονομική Ανάπτυξη, Πιστοληπτική Αξιολόγηση,

«Έχουμε μια συνολική συμφωνία που δεν επιχειρεί να θάψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά που προσφέρει έναν καθαρό δρόμο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm».

«Οι σημερινές εξελίξεις δεν μας οδηγούν σε πανηγυρισμούς, οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αποτελούν μια θετική προοπτική, γιατί τα τελευταία επτά χρονιά βλέπαμε ότι είχαμε συμφωνίες και κλείσιμο αξιολόγησης, αλλά δεν προσέφεραν μια συμφωνία που θα έδινε προοπτική για την οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ανάπτυξης απάντησε ότι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, «η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα και επώδυνα μετρά αλλά περιλαμβάνει και σημαντικές παρεμβάσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους και τα μέτρα αυτά θα έχουν ταυτόχρονη εφαρμογή».

Ο κ. Χαρίτσης, ωστόσο, επεσήμανε:

«Ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό, αφορά στο ότι βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο της κρίσης και η χώρα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν (τα προηγούμενα χρόνια) ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη, για να έχουμε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Υποστήριξε ότι πριν την κρίση υπήρχε ανάπτυξη με ονομαστικούς όρους και η οικονομία, σύμφωνα με τους αριθμούς, πήγαινε καλά, αλλά δεν έδωσε κάτι στην κοινωνία.

Αναφερθείς στο ζήτημα της στρατηγικής για την ανάπτυξη, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορεί να χαραχτεί στρατηγική ανάπτυξης από ένα υπουργείο ή από μια κυβέρνηση μόνο. Πρέπει να περιλαμβάνει τους παραγωγικούς φορείς την τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα απευθυνθεί στους πολίτες μέσω των θεσμικών τους εκπροσώπων.

«Δεν είναι σχήμα λόγου, δεν το παραπέμπουμε στο απώτερο μέλλον, αύριο ξεκινά αυτή η διαδικασία με την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, επέμεινε στο ζήτημα των Εργασιακών:

«Αποκρούστηκαν παράλογες απαιτήσεις για τα Εργασιακά. Θέλω να τονίσω ότι δεν αποτελούν δική μας ιδεοληψία, όπως κατηγορηθήκαμε. Η επιμονή μας να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στις εργασιακές σχέσεις αφορούσε την ανάγκη να μιλάμε για ανάπτυξη με τους όρους που την αντιλαμβανόμαστε εμείς κι η κοινωνία». Είπε ακόμη πως η ανάπτυξη πρέπει να έχει αντίκρυσμα στη ζωή των πολιτών.

«Για να υπάρχει αντίκρυσμα, βασική προϋπόθεση αποτελούσε η επαναφορά στοιχειώδους πλαισίου εργασιακών σχέσεων κι αυτό ήταν μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο αν. υπουργός «οι δυσκολίες παραμένουν, αλλά είναι στο χέρι μας να περάσουμε στην επόμενη ημέρα ενώ είναι σημαντική και η ολοκλήρωση των δεσμευτικών μέτρων για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους το οποίο είναι δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερθείς στη συμφωνία, σημείωσε:

«Το πιο σημαντικό αυτής της συμφωνία είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έναν καθαρό δρόμο μπροστά μας, χωρίς μέτρα, για να προχωρήσουμε την ανάταξη της χώρας. Το ζήτημα του παραγωγικού μοντέλου προϋπήρχε της κρίσης».

Διευκρίνισε πως δίνεται πολύ μεγάλο βάρος στις μικρομεσαίες εξωστρεφείς επιχειρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, αλλά να δούμε και πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα και στη νέα και στη νεανική επιχειρηματικότητα» είπε και πρόσθεσε:

«Η όποια συζήτηση ανάπτυξης πέφτει στο κενό εάν δεν λάβει υπόψιν της το ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο».

Υπενθύμισε πως αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που ξεκινά σήμερα από την κυβέρνηση αλλά έχει ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς τόσο το ΕΣΠΑ όσο και ο νέος αναπτυξιακός νόμος βάζουν στο επίκεντρο τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ και ο νόμος δίνει τη δυνατότητά χρηματοδότησης σε νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

«Είναι προσπάθειες πολύ σημαντικές που θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Σχετικά άρθρα