«Φωτογραφικό είναι το μένος της ΝΔ απέναντι σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί απέναντι στη δική της διαπλοκή που είναι και σήμερα παρούσα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά πρόστιμα από λαθρεμπορία.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «έρχονται δικογραφίες» για διαγραφή προστίμων επί κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας Στουρνάρα.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη αφορά την ΣΕΚΑΠ, της οποίας η προηγούμενη ιδιοκτησία είχε εμπλοκή σε λαθρεμπορία (με πρόστιμα και ποινικές διώξεις).
«Υπάρχει μία παροιμία που λέει ‘εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρα και το βόδι’. Η τροπολογία αφορά κάθε επιχείρηση αφορά και την ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση. Να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε εκεί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «την ευθύνη της λαθρεμπορίας της ΣΕΚΑΠ την έχουν οι προηγούμενοι. Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Γιατί λειτουργούσαν κάτω από τα μάτια σας; Ποιοι τους έκαναν πλάτες; Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε με τα ψέματα. Μια ζωή με το ψέμα. Πρόστιμα διέγραψε η ΝΔ και ο Γ. Στουρνάρας. Και έρχονται δικογραφίες στη Βουλή».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση του ζήτησε:
«Nα προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου. Να το κάνει με δική σας παρότρυνση αφού δεν το κάνει εκείνη. Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθηση καθήκοντος μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που επείγονται να γίνουν καθεστώς».
«Μιλάτε για τροπολογίες; Ξεχνάτε τις νυχτερινές τροπολογίες πουν έδωσαν ασυλίες για τα θαλασσοδάνειά σας; Ξεχνάτε τις τροπολογίες που σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα;», απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Εδώ είναι Βουλή δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις. Εδώ έχει κανόνες», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας στον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ και ο Ν. Βούτσης επιτίμησε τον Αδ. Γεωργιάδη λέγοντας «δεν μιλάμε εδώ στη Βουλή διαφορετικά απ’ ότι επιβάλει η συζήτηση και εννοώ το\ν ενικό και αυτό το ύφος».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη πως επιλέγει να βάζει διαδικαστικά θέματα αποφεύγοντας την ουσία.
«Η τροπολογία λέει κάτι που εσείς, οι οποίοι υποτίθεται ότι κόπτεστε για την προστασία των επενδυτών που έρχονται στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει. Γιατί αρνείστε να συζητηθεί η ουσία; Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι την διαδικασία», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν έκλεισε η συμφωνία και η χώρα βγαίνει από την κρίση. Η αμηχανία σας είναι ότι έρχεστε και θέτετε διας
Είχα πει ότι η καταστροφολογία θα γίνει γραφική και ότι τότε και εσείς θα είστε γραφικός. Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε γραφικός θέτοντας ζητήματα διαδικασίας».
«Αν η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές γιατί έρχεται ως βουλευτική από ένα βουλευτή Κοζάνης; Γιατί δεν την φέρνει ο υπουργός;», αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας στην επανακατάθεση της τροπολογίας ως υπουργικής «ώστε να μιλήσουμε για την ουσία. Θα μας πείτε αν αφορά συγκεκριμένη επένδυση. Αν δεν το κάνετε υπονομεύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω».
«Η αγωνία του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή και όχι υπουργό», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έχει μετανιώσει και θέλει να ψηφίσει. Διότι κατανοεί ότι καλό το παιχνιδάκι στη Βουλή αλλά όταν θα πάει να συναντήσει τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση ή όταν συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι η χώρα αυτή έχει κανόνες και έρχονται επενδυτές που χρεώνονται πρόστιμα των παλαιότερων κάτι που δεν επιτρέπεται στην Ε.Ε.».
«Η ΝΔ μία παράταξη που κυβέρνηση πολλά χρόνια μετατρέπεται σε κόμμα εξουσίας χωρίς εναλλακτική πρόταση και ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι θεμιτό για μία παράταξη που θέλει να ψαρεύει από τη δυσαρέσκεια και στα θολά νερά της ακροδεξιάς με τα ακροδεξιά εξαπτέρυγα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Γιατί δεν λέτε την επιχείρηση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε καν ο βουλευτής που η επιχείρηση είναι στην εκλογική του περιφέρεια δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει την τροπολογία», επέμεινε ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι «αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια».
Καμμένος
«Επειδή ο κόσμος είναι μικρός ας ρωτήσει ο Κ. Μητσοτάκης τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβ. Σαββίδη το 2013 να πάρει την ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε τον Κεδίκογλου και τους βουλευτές της Μακεδονίας και της Θράκης; Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί την διαγραφή προστίμων και ότι τα μηχανήματα θα έβγαιναν από τα τελωνεία χωρίς πρόστιμα. Από τότε έγιναν 35 εκατ. επενδύσεις. Το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατ. ευρώ σε φόρους και έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 24 εκατ. ευρώ», του απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και σημείωσε ότι «όπως είναι η στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ, που πράττοντας αντεθνικά προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, το ίδιο κάνει και η ηγεσία της ΝΔ διώχνοντας επενδυτές».
«Η τροπολογία έχει μία λογική. Ποιος θα αποφασίζει ποια επιχείρηση θα μπαίνει σε αυτή τη λογική; Είναι ασαφής ο νόμος. Ποιος θα τον απαλλάσσει από τα χρέη; Ο νόμος; Η Βουλή; Ο υπουργός;», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ για το κλίμα που δημιουργεί.
Αντιπολίτευση
Για «χαριστική τροπολογία της ντροπής» και για «μεθόδους Μαδούρο» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και ποιος τα υπηρετεί καλύτερα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εκτιμώντας ότι «μετά την ομιλία Καμμένου ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου και σας προειδοποιούμε γι’ αυτό».
«Αν θέλουμε από Πανελευσινιακός να γίνουμε Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξουμε τρόπους λειτουργίας στη Βουλή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
Μετά την ομιλία Καμμένου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας ισχυριζόμενος ότι είναι φωτογραφική για τον επιχειρηματία Σαββίδη.
οΟ Ν. Βούτσης του επεσήμανε ότι αυτό γίνεται στην έναρξη της συνεδρίασης ενώ ο Π. Καμμένος διευκρίνισε ότι η τροπολογία αφορά όλες τις επιχειρήσεις και ότι στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ «τα πρόστιμα αφορούν τον ιδιοκτήτη που διέπραξε το αδίκημα της λαθρεμπορίας, τον ακολουθούν και ως ποινική και αστική ευθύνη, και δεν αφορούν τον επόμενο ιδιοκτήτη. Διαγραφές δεν γίνονται τώρα».
«Καταγγέλλουμε την υποκρισία της ΝΔ για τους φωτογραφικούς νόμους», είπε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής η Ελένη Ζαρούλια θυμίζοντας ότι με φωτογραφικό νόμο το κόμμα της απώλεσε την κρατική χρηματοδότηση.