Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό με στρατό κατοχής

Παυλόπουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό με στρατό κατοχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Στρασβούργο, Συμβούλιο της Ευρώπης, Τουρκία,

«Η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για εμάς είναι ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Στρασβούργο σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Π. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι “η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως σχετικά με το τι σημαίνει κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ”.

“Η αρχή της κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ δεν ανέχεται να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων κατοχής;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημορκατίας πρόσθεσε ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια λύση που σέβεται την αρχή κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να υπάρχει αυτή η «μη λύση» και τα στρατεύματα κατοχής, γιατί και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι τελικά θύματα αυτής της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα