Τα κείμενα των μνημονίων, του ευρωπαϊκού και του ΔΝΤ, θα τεθούν σήμερα Τετάρτη στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, με τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της διαπραγμάτευσης και κατ’ επέκταση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση παρέλαβε ήδη από τους δανειστές τέσσερα κείμενα.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν έκτασης περίπου 40 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι, καθώς και το πεντασέλιδο Μνημόνιο με το ΔΝΤ, καθώς και το τεχνικό του κομμάτι.
Στις συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα στο Χίλτον με την συμμετοχή και της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία κατέφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, θα καταγραφούν οι πρώτες παρατηρήσεις – ενστάσεις της ελληνικής πλευράς επί των προγραμμάτων που προτείνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στα δύο κείμενα υπάρχουν σημεία που χρήζουν διαφορετικής διατύπωσης, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ΔΕΚΟ, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με τους δανειστές.
Όσες διαφορές δεν καταστούν εφικτό να γεφυρωθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τα δύο κείμενα θα κλείσουν σε ανώτερο επίπεδο και συγκεκριμένα στις συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν τελικώς, παρά τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην διαπραγμάτευση εκτίμησε ότι ως την ερχόμενη εβδομάδα – ενδεχομένως και νωρίτερα – θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες και πιθανότατα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία που θα συνοδευτεί και από την προβλεπόμενη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πολ Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε «δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».
Το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, με πλαφόν 22%.
Εάν κατόπιν αυτού δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 1%, τότε θα περικοπούν ανάλογα οι προσωπικές διαφορές και στις επικουρικές. Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστεί το τελικό ύψος του μειωμένου αφορολογήτου ορίου περί τα 5.636 ευρώ.
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις που συζητήθηκαν χθες Τρίτη, σε εκκρεμότητα παραμένει ο κατάλογος των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την εξαίρεση κάποιων ΔΕΚΟ από αυτόν τον κατάλογο.