Σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των μέτρων πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά και τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του σημαντικών χωρών και κορυφαίων στελεχών των θεσμών, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Βιάζεται» η ελληνική κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη λήψη αποφάσεων και για το χρέος, από τη στιγμή που όλοι οι πρωταγωνιστές δείχνουν να έχουν την πολιτική βούληση να κλείσει η εκκρεμότητα του «ελληνικού ζητήματος» το συντομότερο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι πριν από τις 15 Μαΐου να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή και να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί πριν το Eurogroup η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.
Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 μέχρι τις 13 Μαΐου, όπου δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ακόμη και συνάντηση του Washington Group, αφού θα είναι παρόντες όλοι οι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Χρέος και συμμετοχή ΔΝΤ έναντι υλοποίησης μέτρων
Οι διαφωνίες του Ταμείου και της Γερμανίας παραμένουν, καθώς το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσής του.
Ο Πoλ Τόμσεν κατέστησε σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί τα μέτρα για το χρέος.
Η ελληνική πλευρά ελπίζει πάντως ότι καθώς θα πλησιάζει η 22α Μαΐου οι διαφορές θα αμβλύνονται.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα διαμηνύει πως αν δεν επιτευχθεί λύση για το χρέος και εάν δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιηθούν και όσα θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή είναι υπό διαμόρφωση.
Εκτιμάται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές θα ευθυγραμμισθεί με τη θέση του ΔΝΤ, ότι όσο πιο δυνατό είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματος και όσο πιο ξεκάθαρο είναι το τι είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να κάνουν με το χρέος, τόσο και η Ουάσιγκτον δεν θα εγείρει ενστάσεις στη συμμετοχή του ΔΝΤ.