«Η πολιτιστική μας διπλωματία βρίσκεται στην καρδιά της εξωτερικής μας πολιτικής», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου, στην Αθήνα (Ζάππειο).
«Επενδύουμε στους πολιτιστικούς μας πόρους σαν ένα μέσο ενίσχυσης της διαχρονικής γεωπολιτικής μας παρουσίας στον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.
Στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ελλάδας, συμμετέχουν συνολικά δέκα κράτη που εκπροσωπούν σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς: η Ελλάδα, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.
Την έναρξη των εργασιών της υπουργικής διάσκεψης του Φόρουμ την ερχόμενη Δευτέρα, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την Κυριακή αρχίζει και το διήμερο ακαδημαϊκό συνέδριο που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Φόρουμ, την έναρξη του οποίου θα κηρύξουν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ακόμη πως στη διάρκεια του Φόρουμ αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν, ανάδειξη του γεγονότος ότι «έχουν κοινές ρίζες όλοι οι πολιτισμοί», αλλά και διερεύνηση του πώς «χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό ως εργαλείο θα δώσουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, στη σύγχρονη εποχή που ταλαιπωρείται από παγκόσμια προβλήματα αλλά και παγκόσμιες διενέξεις».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το διήμερο ακαδημαϊκό συνέδριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως ακαδημαϊκοί και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες «θα διερευνήσουν τη σημασία των αρχαίων πολιτισμών στη σύγχρονη εποχή, πώς ο πολιτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έξυπνο εργαλείο και ήπια διπλωματική δύναμη και ο πολιτισμός ως παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης».