Με σιγουριά πως η περίοδος της αβεβαιότητας κλείνει μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση και πως αυτή θα συνοδευθεί από τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος ελέω πιέσεων του ΔΝΤ, παρά τις διαφωνίες του Βερολίνου, στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν το πλάνο της αντεπίθεσης στη ΝΔ.
Αν και ουδείς προεξοφλεί πως αποκλείεται να υπάρξουν “λεπτομέρειες” της τελευταίας στιγμής, το ενδεχόμενο νέων μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων αποκλείεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σε αυτό το μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε προ ολίγου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως “όλες οι πλευρές εκφράζουν τη βούληση αλλά και τη βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, μετά και την επίλυση σε πολιτικό επίπεδο των διαφωνιών για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ως εκ τούτου, διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκινήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπαράζ κοψίματος… κορδελών στα μεγάλα έργα υποδομής και τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους, λίγες μάλιστα ημέρες πριν την έξοδο του Πάσχα.
Έτσι, μετά τα Τέμπη, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε σήμερα ένα… δεύτερο “γιοφύρι της Άρτας” των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, που δεν είναι άλλο από την Κορίνθου Πατρών.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή από τη σημερινή ομιλία του: «Είναι μια μέρα που ολοκληρώνεται ένα έργο το οποίο πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο που ήταν αδιανόητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, αν δεν είχε γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές».
Με τον τρόπο αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο στέλνουν ένα σαφές μήνυμα πως παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να ολοκληρώσει – και με σημαντική έκπτωση κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις αναδόχους εταιρίες – έργα που λιμνάζουν επί δεκαετίες, στοιχίζοντας στον ελληνικό λαό τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε τεράστιες τρύπες στα δημόσια ταμεία.
Ωστόσο, στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα αναπτυξιακής χροιάς, που στόχος του Μαξίμου είναι να ενταθεί το προσεχές διάστημα σε συνδυασμό με το πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί το μείζονα στόχο για την πορεία της χώρας και της οικονομίας στα ασφαλή ύδατα μετά το global deal.
“Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”
Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι άλλος από έναν νέο, ακόμη εντονότερο ανένδοτο απέναντι σε κάθε λογής πρακτικές και χειρισμούς του παρελθόντος που οδήγησαν στην καλλιέργεια και γιγάντωση αυτού που ονομάζεται διαπλοκή.
Εντολή του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς είναι να μην μείνει ούτε μία υπόθεση με οσμή διαφθοράς ή διαπλοκής σε κάποιο υπουργικό συρτάρι, αλλά να πέσει άπλετο φως και να παρθούν όλες εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν στη Δικαιοσύνη τα εργαλεία για τη διαλεύκανσή τους.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, όπου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Τα δυο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση, όπως είχε για πολλά χρόνια πριν, όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού. Και ιδιοτέλειας. Και συμφερόντων. Εμείς δυο χρόνια τώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, δεν λεηλατήσαμε τα κρατικά ταμεία, δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αντιθέτως χτυπήσαμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε με όλους τους τρόπους τη φοροδιαφυγή. Δεν βάλαμε τις λίστες από τα συρτάρια. Τις βγάλαμε από τα συρτάρια.»
Διότι εκτός των άλλων, σε πλείστες των περιπτώσεων πρωταγωνιστές, με πολιτική σίγουρα και μένει να φανεί ενδεχομένως και ποινική – ευθύνη για τις υποθέσεις αυτές είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ αλλά και του εσκυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαία εξάλλου η πρωτοφανής επίθεση στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, ο οποίος “έβλεπε τις μίζες να περνούν”, όπως τόνισε προ εβδομάδας ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά ούτε και η αιχμή του Αλέξη Τσίπρα πως “μπορεί να ψάχνουμε για Εξοπλιστικά και να βρεθούμε μπροστά σε μίζες από το Χρηματιστήριο”.
Ως εκ τούτου, μετά την Προανακριτική για τα Εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου, σειρά παίρνει αύριο η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για την Υγεία, όπου θα μπορέσουν να διερευνηθούν πολύκροτες υποθέσεις όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ερρίκος Ντυνάν, στις οποίες έχει ήδη ακουστεί η εμπλοκή ουκ ολίγων πολιτικών προσώπων.
Δημοκρατικά – κοινωνικά αντανακλαστικά
Με τους δύο αυτούς πυλώνες, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να οικοδομήσει τον τρίτο και βασικό πυλώνα, ο οποίος θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για την προσφυγή στις κάλπες μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης, στη λήξη αυτής το 2019.
Και αυτός ο πυλώνας δεν είναι άλλος από την συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από μία αντιδεξιά πολιτική γραμμή. Σε αυτή την προσπάθεια, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις ελιτίστικες επιλογές του και με την πλήρη ταύτισή του με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, π.χ. του ΣΕΒ και του ΔΝΤ, στρώνει από μόνος του το χαλί.
Σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «Είναι απολύτως προφανές, ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήταν σήμερα στη κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές…. Η ΝΔ άλλωστε, το λέει και ο αρχηγός της, δεν έχει «αριστερές ιδεοληψίες». Γι αυτό και θα είχε αποδεχτεί χωρίς δισταγμό την αρχική απαίτηση την αρχική του ΔΝΤ, η οποία ήταν γνωστή, όχι τώρα, ήταν γνωστή πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, από τον Οκτώβρη του 2015, αμέσως μετά τις εκλογές, για επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ…. Η ΝΔ αντί για διαπραγμάτευση, που δεν έκανε ποτέ άλλωστε, θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους, με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, τόσο για τη διαιώνιση της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο όμως και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων…»
Για αυτόν τον λόγο εξάλλου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τη σημασία της νίκης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, καθώς επετεύχθη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων προς όφελος των εργαζομένων, απετράπη η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και του λοκ άουτ, την ώρα που η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη είχε ταχθεί με την πλευρά των συμφερόντων που ήθελαν ατομικές συμβάσεις, απελευθέρωση απολύσεων και δικαίωμα της εργοδοσίας σε ανταπεργία.
Η προσπάθεια για διαρκή έμφαση στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής και αναμένεται να ενταθεί, συμπιέζοντας έτι περαιτέρω τα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Εξάλλου, σε ανύποπτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την απλή αναλογική, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, είχε πει ότι ήρθε η εποχή που πρέπει το πολιτικό σύστημα “να περάσει από τον άγονο δικομματισμό στο γόνιμο διπολισμό”.
Έτσι, εξετάζοντας προσεκτικά και όλες τις δημοσκοπήσεις – κρυφές και δημοσιευμένες – στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θέλουν να ενεργοποιήσουν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, τόσο αυτών δηλαδή που θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτών που δεν θέλουν να δουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.
Έτσι, σε αυτή την αποστροφή του πρωθυπουργού βρίσκονται οι απαντήσεις:
Για την αντιδεξιά συσπείρωση της κοινωνίας, που ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τονίζουν, αμφισβητεί πως έχει κουραστεί και ενδεχομένως απογοητευθεί από τη διαπραγμάτευση και τους έντιμους συμβιβασμούς, αλλά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ δύο σαφών αντίρροπων πολιτικών προγραμμάτων και θέσεων
Και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες κάποιοι έσπευσαν να οριοθετήσουν στις αρχές του 2018 μετά τη συμφωνία της Μάλτας