Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έστελνε μήνυμα προς την Άγκυρα από το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στον Αυλώνα, στη Μυτιλήνη ένα ελικόπτερο του τουρκικού ναυτικού έκανε μία παραβίαση που προβλημάτισε τα Γενικά Επιτελεία, γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος στην εφημερίδα “Ειδήσεις”.
Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό, μέσω τουρκικής Navtex, ότι σήμερα (Παρασκευή) και αύριο (Σάββατο) ένα από τα ωκεανογραφικά της σκάφη θα βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου.
Όσο πλησιάζει η 16η Απριλίου και το δημοψήφισμα που θα κρίνει ίσως την τύχη του Ταγίπ Ερντογάν, το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο θα ανεβαίνει.
Ο Π. Καμμένος στην ομιλία του προς τους νεοσύλλεκτους είπε:
«Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ κρατών και λαών. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας».
Πτήση στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, ένα ελικόπτερο SH-70 του τουρκικού ναυτικού απογειωνόταν από βάση των μικρασιατικών παραλίων και παραβίαζε τον εναέριο χώρο στη Λέσβο.
Το ελικόπτερο πέταξε γύρω από το νησί σαν να προσπαθούσε να καταγράψει κάτι.
Αυτή είναι η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.
Το τουρκικό ελικόπτερο αναχαιτίστηκε από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.
Αμέσως μετά την αποχώρηση του τουρκικού ελικοπτέρου, εμφανίστηκαν στην περιοχή δύο τουρκικά F-16, τα οποία επίσης αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, η όλη ενέργεια προκαλεί ερωτήματα.
Λίγες ώρες μετά γινόταν γνωστό, μέσω τουρκικής Navtex, ότι σήμερα και αύριο στο κεντρικό Αιγαίο θα πλεύσει το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσουμπουκλού».
Το όνομά του μπορεί να προκαλεί πονηρά γέλια, ωστόσο η παρουσία του στο Αιγαίο φέρνει έντονο προβληματισμό.
Τον λόγο εξηγεί ο ειδικός επί των τουρκικών θεμάτων αναλυτής Χρήστος Μηνάγιας:
«Με δεδομένο ότι η τουρκική ανακοίνωση αναγράφει ότι θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε πέντε σημεία, κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθεί από ελληνικής πλευράς αν οι έρευνες των Τούρκων θα αφορούν στα ύδατα ή στον πυθμένα της θάλασσας.
»Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, στις έρευνες αυτές θα χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός εξοπλισμός που αποτελείται από ένα έμβολο, το οποίο βυθίζεται στον πυθμένα της θάλασσας και εξάγει δείγματα των ιζημάτων λάσπη από τον βυθό.
»Φυσικά, η διαδικασία λήψης δειγμάτων είναι παράνομη και θα πρέπει να εκληφθεί ως μια ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.
»Σημειωτέον, στο παρελθόν οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει την πραγματοποίηση παρόμοιων ερευνών από 15 έως 30 Μαΐου 2015 με το πλοίο επιστημονικών ερευνών “R/V KOCA PIRI REIS” σε 20 περιοχές του βυθού του Αιγαίου».
Είναι μάλλον αναμενόμενο ότι, όσο πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, οι προκλήσεις των Τούρκων θα εντείνονται. Όχι αριθμητικά, αλλά περισσότερο «ποιοτικά», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ειδήσεις”.