Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξεταστική για την Υγεία από το 1997 μέχρι και σήμερα θέλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Εξεταστική για την Υγεία από το 1997 μέχρι και σήμερα θέλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Εξεταστική Επιτροπή, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΠΑΣΟΚ, Στάθης Παναγούλης, Υπουργείο Υγείας, Φώφη Γεννηματά,

Πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, για την περίοδο 1997 και έως σήμερα, κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Γιώργο Καρρά και Στάθη Παναγούλη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει με ανακοίνωσή της, πως η αντίστοιχη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ως αφετηρία έναρξης της εξέτασης το έτος 1997, «ώστε να συμπεριληφθεί στο αντικείμενο της επιτροπής και η πρόσφατη τακτική τους, που είναι, μεταξύ άλλων, και η στοχοποίηση πολιτικών περιόδων και προσώπων».

Όπως επισημαίνει, αποδέχεται την πρότασή τους ως προς το έτος έναρξης της εξέτασης, αλλά προσθέτει την ανάγκη ερεύνης και των όσων πολιτικών αποφασίστηκαν κι εφαρμόστηκαν στην Υγεία κατά τα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δηλαδή από το 2015 και έως σήμερα.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η εξέταση των όσων πολιτικών εφαρμόστηκαν ή παραλείφθηκαν στον τομέα της Υγείας εξ αντικειμένου χωρίζεται σε δύο περιόδους:

«Στην περίοδο προ της κρίσης αφενός και αφετέρου στην περίοδο της κρίσης, από το 2010 και έως σήμερα. Προ, όμως, της οποιασδήποτε καταγραφής των όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις δύο περιόδους, πρέπει να αναφέρονται και τα όσα θετικά έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως π.χ. η ίδρυση και η επέκταση του ΕΣΥ, η ίδρυση και ο εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η ανέγερση πολλών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η οριστική υπέρβαση της ανάγκης να νοσηλεύονται οι Έλληνες ασθενείς σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα».

Όπως σημειώνει, τα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον τομέα της Υγείας σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών, όταν αυτή η αύξηση ήταν αποτέλεσμα σπατάλης ή διαφθοράς, και σε σχέση με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα οπωσδήποτε κυρίως θέμα είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να εξαλειφθούν, δηλαδή οι πολιτικές εξάλειψης της σπατάλης και της διαφθοράς, καθώς και η τιμωρία των ενόχων και δευτερεύον, αλλά όχι χωρίς σημασία, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται γύρω από αυτά.

Προσθέτει πως η εξέταση των πραγμάτων που προτείνουμε στην Βουλή των Ελλήνων για τον τομέα της Υγείας πρέπει να αφορά: την αύξηση των “αχρείαστων”, όπως αναφέρονται στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, δαπανών για τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τις εξετάσεις, τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις υποδομές, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, όπως η ενημέρωση του κοινού, ή η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας κ.ο.κ. «Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστούν τα ανωτέρω θέματα σπάταλης και ύποπτης αύξησης των δαπανών, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή τους από το 2010 και έως σήμερα, δηλαδή από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση και η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να προσφύγει στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και υπό τη σχετική εποπτεία».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι με βάση την ανωτέρω επιγραμματική αναφορά των λόγων που οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης και εξέτασης των αρνητικών φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό, ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της προσθέτει πως «το μόνο κριτήριο που υπάρχει για να μην προτείνει η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής την περίοδο 2015-2017 ως αντικείμενο εξέτασης, είναι ο φόβος πως θα αναδειχτούν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες των κυβερνώντων, π.χ. για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 (ενώ ο νόμος τους υποχρέωνε να τιμολογήσουν δύο φορές, η κυβέρνηση τιμολόγησε μόνο μία κι αυτή στις 14/12/2015, δηλαδή χάθηκε όλο το έτος σε βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ των εταιρειών), για τους θανάτους από τη γρίπη επειδή δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης, και για τις απροκάλυπτες, αθέμιτες παρεμβάσεις του Αν. Υπουργού Υγείας στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που διερευνώνται ήδη ποινικά για πλήθος αδικημάτων (υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.). Κι όπως έκαναν και στην περίπτωση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την “περίοδο Βαρουφάκη”, όπου την καταψήφισαν, έτσι και σήμερα προτείνουν εξέταση των πραγμάτων επί όλων των κυβερνήσεων, όχι όμως επί της δικής τους, δηλαδή της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές προτείνουν τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 1997 και έως σήμερα.

Προσθέτουν πως η εξέταση πρέπει να έχει ως βάση την ειλικρινή κι αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, δίχως να παρεμβαίνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες (όπως πχ η άρνηση εξέτασης της περιόδου 2015-2017) ή να ετεροκαθορίζεται από εξωκοινοβουλευτικές τακτικές, ανάγκες και σκοπιμότητες.

Σχετικά άρθρα