Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ για την εμμονή του στο ζήτημα των εργασιακών στην Ελλάδα, αλλά και εναντίον της ΕΕ, για την ανοχή που επιδεικνύει, εξαπολύει με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» ο Βόλφγκανγκ Λεμπ, μέλος του ΔΣ του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας (IG Metall)
«Υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα θα γίνει και πάλι προπομπός για την περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη.
»Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις για απο-απορύθμιση σε θέματα μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας λόγω της προφανούς αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων συνταγών», τονίζει στο άρθρο του ο Λεμπ και υπογραμμίζει:
«Στο τρίτο μνημόνιο του 2015 υπήρχε μια ασυνήθιστη πολιτική σύσταση.
»Συνεστήθη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία επιφορτίστηκε με την επεξεργασία νέων και καλύτερων προτάσεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και έπρεπε να προσανατολιστεί προς τις “βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”.
»Στην επιτροπή αυτή υπήρξε εκπληκτική ομοφωνία: Στην τελική της έκθεση προτείνει στην Κομισιόν/Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκατασταθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.
»Αυτό ανταποκρίνεται και στην ομόφωνη επιθυμία των συνδικάτων και των ενώσεων των εργοδοτών της Ελλάδας».
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει μελλοντικά να είναι δεσμευτικές για όλους στην Ελλάδα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
»Επιπλέον ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως συμβαίνει στη Γερμανία και το Βέλγιο.
»Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να παραμείνει απαραβίαστο όπως επίσης και η απαγόρευση της ανταπεργίας, του lock out.
»Οι δε μαζικές απολύσεις θα πρέπει μελλοντικά να εμποδίζονται μέσω της εργασίας με μειωμένο ωράριο, τα οποία πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ευέλικτα όπως στη Γερμανία», καταλήγει το άρθρο του Γερμανού συνδικαλιστή.