Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν; Μοσκοβισί: Δύσκολες πολιτικές αποφάσεις

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν; Μοσκοβισί: Δύσκολες πολιτικές αποφάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Στην ανάγκη τερματισμού της αβεβαιότητας στάθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης» επεσήμανε παράλληλα και απεύθυνε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας με νόημα, ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη».

Κατά τον ίδιο, «η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση». Σημείωσε παράλληλα ότι χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους.

Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγάλη αντοχή, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Όπως είπε, η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη και η ανεργία υποχώρησε, αν και παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Πρέπει να χτίσουμε σε αυτή την τάση, τόνισε, και πρέπει να σταματήσει η αβεβαιότητα που κάνει κακό. Χρειαζόμαστε ένα θετικό κύκλο. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έκαναν σημαντική πρόοδο από την αρχή του προγράμματος και πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, που αποκάλυψε ότι επιστρέφει στις Βρυξέλλες από το Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα γίνουν, τόνισε ότι από την πλευρά της Κομισιόν «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία». Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο μέτωπο της αγοράς προϊόντων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι από την πλευρά της Κομισιόν θέλει να δει συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές, τόνισε ότι το σημαντικό είναι το σύστημα να δουλεύει στην πράξη και όχι στα χαρτιά, και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα.

Όπως είπε, στο δημοσιονομικό η συζήτηση έχει επεκταθεί και στο τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα. Θα πρέπει να δούμε για πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός στόχος, σημείωσε, αν θέλουμε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σχετικά άρθρα