Με το ξαναζεσταμένο φαγητό της Βενεζουέλας να επιχειρείται να αποτελέσει το κυρίως πιάτο στην ειδησεογραφία των τελευταίων 24ώρων, ο Απρίλιος θυμίζει όλο και περισσότερο μέρες… Νοεμβρίου.
Και τούτο, διότι τότε ήταν η πρώτη φορά που ο Ελεύθερος Τύπος έφερε το θέμα του ταξιδιού αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα στη δημοσιότητα, μέσα από τα ρεπορτάζ του Ιάσωνα Πιπίνη.
Το επίμαχο ρεπορτάζ, το οποίο έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, η οποία είτε το θέλει κανείς είτε όχι, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως συμπίπτει με την Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, τις αιχμές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για “ουρές” της υπόθεσης μέχρι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αλλά και την Εξεταστική για την Υγεία, όπου θα τεθούν στο μικροσκόπιο τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΝΠΟ και του Ερρίκος Ντυνάν, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Και τα ερωτήματα προκύπτουν όχι τόσο από το γεγονός ότι η ΝΔ επιχειρεί με κάθε τρόπο να το κρατήσει στην επικαιρότητα και να το αναδείξει σε πρώτο θέμα, ενώ την ίδια ώρα για τις υπόλοιπες υπό διερεύνιση υποθέσεις δεν έχει αρθρώσει λέξη, όσο από το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν διατυπώνεται καμία απολύτως κατηγορία.
Αντιθέτως, η τακτική την οποία ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση βασίζεται σε αόριστη σπέκουλα με το “κατηγορητήριο” να εξαντλείται σε υπονοούμενα για παράνομη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την μπολιβαριανή επανάσταση.
Για το ίδιο βέβαια θέμα, των παράνομων χρηματοδοτήσεων κυβερνήσεων και κομμάτων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ των κ.κ. Τσουκάτου, Μαντέλη κ.α. δεν έχουν πει κουβέντα για το ομολογημένο και αποδεδειγμένο σκάνδαλο της Siemens, αλλά εξανίστανται για ένα σενάριο συνομωσίας, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη και τον δημόσιο διάλογο με θεωρίες και σπέκουλα.
Εφόσον ωστόσο τόσο η ΝΔ όσο και ο Ελεύθερος Τύπος στο ρεπορτάζ του αποφεύγουν να αναφερθούν στα πραγματικά γεγονότα και αρκούνται μονάχα στη βολική αοριστολογία, αξίζει να αναφερθούν τα όσα είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της Εφσυν, το επίμαχο ταξίδι είχε πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας, όπου είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τοτυς τομείς της ενέργειας, των φαρμάκων και των αγροτικών προϊότνων, καθώς και στελέχη του “αδελφού” κόμματος του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού κόμματος της Βενεζουέλας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ των πολιτικών στελεχών που είχαν ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, ήταν και ο τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, καθώς και ο τότε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του Π. Λαφαζάνη στη ΛΑΕ.
Αφορμή για το ταξίδι, είοχε αποτελέσει το γεγονός ότι εκείνη την εποχή η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποφασίσει να διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέσεη με τη Βενεζουέλα.
Το ενδιαφέρον όμως από το Καράκας για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών ήταν αυξημένο, καθώς υπήρχαν ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο αλλά και σε σειρά άλλων τομέων.
Ενδιαφέρον να επενδύσει στη Βενεζουέλα είχε δείξει σύμφωνα και με πάμπολλα δημοσιεύματα της εποχής και ο κολοσσός της Motor Oil, δηλαδή η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία χρησιμοποίησε ως απεσταλμένο της τον Κύπριο δικηγόρο, Αρτέμιο Αρτεμίου.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο “σάλος” από την… αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου κώπασε άμεσα, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.
Σήμερα ωστόσο, πέντε μήνες αργότερα και δίχως να έχει προκύψει κάποιο νεότερο στοιχείο που να αλλάζει τα δεδομένα, η εφημερίδα που παραδοσιακά αποτελεί τη “φωνή” της ΝΔ επιλέγει να επαναφέρει το θέμα μονάχα με κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, ληφθεί από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα νεότερα δημοσιεύματα, οι συμμετέχοντες στο ταξίδι, Νίκος Παππάς και Αρτέμιος Αρτεμίου, ταξίδεψαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στο νησί Μαργαρίτα.
Ο Νίκος Παππάς, νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, με δηλώσεις του χθες στο Κόκκινο τόνισε ότι το ταξίδι “έγινε σε περίοδο που δεν ήμουν βουλευτής, πόσο μάλλον υπουργός”.
Εκτίμησε δε ότι “η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσονται σε μία συλλογιστική, σε μία φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη”.
“Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν εκτοξευθεί ενάντια στο Podemos και το κέντρο που οικοδομεί αυτή την εξιστόρηση είναι ένα ενιαίο” πρόσθεσε ο κ. Παππάς.