Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την καθυστέρηση της φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάχρηση των φορολογικών κανόνων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι μια σημαντική πλειοψηφία των πολυεθνικών εταιριών διατηρεί θυγατρικές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους και μάλιστα χωρίς αυτό να συναντά εμπόδια από τη νομοθεσία της ΕΕ και τα κράτη-μέλη.
Με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις της Επιτροπής για τα υπέρογκα ποσά της φοροαποφυγής που αγγίζουν το 1 τρισ. ετησίως, τη στιγμή που κράτη-μέλη οδηγούνται σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω των πρακτικών αυτών, ο Δ. Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να δώσει στοιχεία για το στάδιο της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ, καθώς και δεδομένα για συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
Θέμα: Φορολογική εναρμόνιση και φοροαποφυγή στην Ε.Ε
Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Oxfam International τον Μάρτιο του 2015, σχετικά με την φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ, προκύπτει ότι οι 50 μεγαλύτεροι όμιλοι στην Ευρώπη, διατηρούν στην κατοχή τους 4.748 θυγατρικές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. Το πρόβλημα προκύπτει όταν τέτοιες περιπτώσεις κραυγαλέας φοροαποφυγής γίνονται με νομιμοφανή τρόπο και μάλιστα χωρίς να συναντούν εμπόδια από τα κράτη-μέλη ή την ίδια την ΕΕ. Υπολογίζεται, σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, ότι η φοροαποφυγή αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ακόμα και οι ηγέτες των G20, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, έχουν ορίσει ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 750 εκατομμύρια θα πρέπει να παράγουν αναλυτικές εκθέσεις με τα φορολογικά τους στοιχεία.
Με δεδομένο ότι αυτό το όριο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καθώς και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη-μέλη η έλλειψη επαρκών φορολογικών εσόδων οδηγεί σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ερωτάται η Κομισιόν:
1. Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών;
2. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;