Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Πεντάγωνο συμφωνεί με τους χάρτες του Κοτζιά – “Η Ελλάδα χώρα πρώτης γραμμής”

Το Πεντάγωνο συμφωνεί με τους χάρτες του Κοτζιά – “Η Ελλάδα χώρα πρώτης γραμμής”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπολιτική, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Ρεξ Τίλερσον, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Μάτις, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ,

Προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αλλά και τον ρόλο της στα τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Αθήνα επιχειρεί να οικοδομήσει στενή σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, σε μια δύσκολη περιφερειακή συγκυρία, γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στην κυριακάτικη Καθημερινή.

Το εγχείρημα προώθησαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο μεν πρώτος στις επαφές που είχε με τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγό Μακ Μάστερ, αλλά και κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου, και ο δεύτερος σε αυτές με τον υπουργό Άμυνας, στρατηγό Μάτις, αλλά και τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.

Ιδιαίτερα ο κ. Καμμένος έχει επενδύσει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μέσω της ομογένειας, και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επισκεφθεί την Ουάσιγκτον δύο φορές για την ορκωμοσία Τραμπ και για την τελετή εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, η απουσία αποκρυσταλλωμένων στρατηγικών απόψεων και τακτικών προσεγγίσεων εκ μέρους του κ. Τραμπ στα μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα, προσφέρει μια ευκαιρία στην Αθήνα να πείσει ότι δύναται να εξυπηρετήσει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή της.

Με αυτό το σκεπτικό έγιναν οι επαφές των δύο Ελλήνων υπουργών στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι επέλεξαν να αποφύγουν την προβολή αιτημάτων για στήριξη σε μεμονωμένα ζητήματα στενού ελληνικού ενδιαφέροντος – ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, ονομασία ΠΓΔΜ – και εστίασαν στις διευκολύνσεις που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ σε μια εύφλεκτη περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναγάγει την καταστροφή του ISIS σε κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ανάλογα θετική ανταπόκριση υπήρξε και στο Κογκρέσο από στελέχη επιτροπών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, όπου Ελληνοαμερικανοί σε στενή συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις στη Λιβύη όπου επίσης η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο.

Είναι χαρακτηριστική n τοποθέτηση του υπ. Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ότι «υπάρχει ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος στη νότια πτέρυγα που αναδεικνύει την Ελλάδα σε χώρα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να εντάξει την Αθήνα στους υπό εκκόλαψη σχεδιασμούς της στην περιοχή προκύπτει και από σκέψεις που γίνονται, αλλά και από χάρτες που σχεδιάζονται, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο, και τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο τριών κύκλων οι οποίοι καλύπτουν περιοχές έντασης που ανησυχούν τις ΗΠΑ: ο πρώτος αφορά τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Βαλκάνια, ο δεύτερος τη Λιβύη και την ευρύτερη Β. Αφρική, και ο τρίτος την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Σχετικές αποτυπώσεις έχει κάνει από την αρχή της θητείας του ο κ. Κοτζιάς, γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στην κυριακάτικη Καθημερινή.

Σχετικά άρθρα