Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορυφώνεται το blitzkrieg κατά του Τσίπρα – Οι ζυμώσεις και τα “φαντάσματα”

Κορυφώνεται το blitzkrieg κατά του Τσίπρα – Οι ζυμώσεις και τα “φαντάσματα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις του νεοφιλελεύθερου, λεγόμενου “μεταρρυθμιστικού” μπλοκ, οι οποίες γίνονται ανοιχτά πλέον μετά από μεγάλο διάστημα μυστικών ζυμώσεων, με στόχο την πρόκληση πολιτικών εξελίξεων, ή δυνατόν ακόμα και πριν το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί προσεκτικά όλες τις εξελίξεις και τη “νεκρανάσταση” πολιτικών προσώπων από το μακρινό παρελθόν, όπως τόνιζε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, αν και επισήμως στην κυβέρνηση δεν παίρνουν θέση αναφορικά με την έντονη κινητικότητα, η στάση που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου συνοψίζεται σε μία αποστροφή του λόγου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος εξαπολύοντας μύδρους κατά του Κώστα Σημίτη προχθές στο STAR άφησε αιχμές πως “μάλλον χτυπήσαμε κάποιο νεύρο”, αναφερόμενος στην Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τις “ουρές” που μπορεί να φθάνουν μέχρι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, στενότατος πρώην συνεργάτης του κ. Σημίτη αλλά και υπουργός μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχει προβεί σε τέσσερις παρεμβάσεις μέσα σε μία εβδομάδα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και υιοθετώντας πλήρως την ίδια γραμμή με αυτή της ΝΔ.

Ειδικά αναφορικά με τη χθεσινή – εκ νέου πολιτική και κατά παράβαση του θεσμικού του ρόλου – παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή της ΝΔ και του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «προωθεί απόψεις που είναι πιο ακραίες, ακόμα και από αυτές των υπερασπιστών του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού», και συνέχιζαν, (οι απόψεις αυτές) «οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση και είναι της λογικής, ο καθένας μόνος του».

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που υπενθύμιζαν ότι αφού επί πέντε χρόνια εξαθλίωσαν την κοινωνία και την οικονομία και οδήγησαν στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ και την καταβαράθρωση των μισθών των εργαζομένων, τώρα ζητούν από τους πολίτες να ασφαλιστούν στον ιδιωτικό τομέα με τις αποταμιεύσεις τους.

“Πώς θα γίνει αυτό; Με τις αποταμιεύσεις από τους μισθούς των 500 ευρώ;” διερωτείτο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στην ίδια προσπάθεια ομογενοποίησης του συνόλου της θεσμικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, είτε για να “καβαλήσουν το κύμα” τυχόν αντιδράσεων από την επικείμενη συμφωνία, είτε για να ρίξουν σε συνεργασία με μερίδα των πιστωτών την κυβέρνηση Τσίπρα, αποδίδονται εξάλλου τόσο οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ωστόσο τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, όσο και το χθεσινό ραντεβού της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαρκώς εργάζεται στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Δεν εκλαμβάνεται ως τυχαίο επίσης, ότι τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή η πολεμική, κάνουν τις κινήσεις τους και νέα πολιτικά «αναχώματα», όπως η πρωτοβουλία του ξεχασμένου Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά και των «τριών» του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση, οι οποίοι μετά από χρόνια στο περιθώριο ξαφνικά απολαμβάνουν διθυραμβικών σχολίων στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα που έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης από τις πρώτες ημέρες του 2015.

Κυβερνητικά στελέχη με σκληρά λόγια κάνουν λόγο για αντιπατριωτική στάση, δεδομένου ότι στο παρά πέντε της συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βαλέτα και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε εκ νέου εκλογές, δηλαδή να μην κλείσουν την αξιολόγηση οι δανειστές για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθυμίζουν αιχμηρά πως το αίτημα για εκλογές οφείλει ένας πολιτικός αρχηγός να το υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στους δανειστές, όπερ όπως τονίζουν επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τα διαπιστευτήρια υποταγής που ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλει σε όλα τα εξωγενή κέντρα εξουσίας.

Σχετικά άρθρα