Την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει μια «γενναία ρύθμιση του χρέους», την οποία οι Ευρωπαίοι «έχουν υποσχεθεί από το 2012», εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «ΚΡΗΤΗ TV», ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγο νωρίτερα ωστόσο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε εκτενές δημοσίευμα ανέφερε ότι Μέρκελ και Σόιμπλε αρνούνται τόσο την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους , όσο ακόμη περισσότερο και παρέμβαση στα επιτόκια.
Προφανώς ότι κ. Μητσοτάκης κρύβει επιμελώς τις θέσεις αυτές του Βερολίνου καθώς σίγουρα τις γνωρίζει, καθώς άλλωστε είχε συνάντηση τόσο μετην Μέρκελ όσο και τον Σόιμπλε κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο.
Παρά το γεγονός αυτό ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο «ΚΡΗΤΗ TV» είπε ότι «Δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του χρέους. Πρέπει να πάμε σε μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Είναι μια παρέμβαση στο χρέος. Ξέρουμε το πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους. Γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε διαγραφή του χρέους, ήξερε ότι ζητούσε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει. Και υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας. Φυσικά, τα έχει καταπιεί όλα αυτά, τα έχει ξεχάσει. Για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ρύθμιση, πρέπει να είμαστε εμείς, πρώτα απ’ όλα, αξιόπιστοι. Μια κυβέρνηση, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την Ευρώπη στα όριά της το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν κερδίζει ακριβώς σε βαθμούς αξιοπιστίας».
Όμως και την πρόταση Μητσοτάκη απορρίπτει το Βερολίνο σύμφωνα με την Handelsblatt, τονίζοντας ότι ο Σόιμπλε λέιε ένα ηχηρό “όχι” ενώ «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ενέχουν ένα στοιχείο υπερβολής» λέγοντας: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι κυρίως υπερβολικές στην απαίτηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Διότι αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Από εκεί προέρχονται οι απαιτήσεις για μέτρα αυτής της τάξης. Τα είπα και στο εξωτερικό. Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμία οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνεται ένας λαός ήδη ταλαιπωρημένος με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και θα δώσουμε αγώνα αυτό να το αλλάξουμε. Και πως θα το αλλάξουμε; Με το να καταθέσουμε στο τραπέζι το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγών. Δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει κατεύθυνση για το πού πρέπει να πάει η χώρα».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση. «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Γιατί δεν το ψηφίζουμε; Διότι είναι το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα. Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είναι μια απόφαση η οποία δεσμεύει συνολικά όλο το κόμμα. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Και θα ήταν και τουλάχιστον παράδοξο, ξέρετε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.