Προς αναζωπύρωση φαίνεται πως οδεύει το μέτωπο σφοδρής σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις ευθείες βολές του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Οι ευθείες παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς για μία ακόμη φορά όπως τονίζουν από την Ηρώδου Αττικού με τις δηλώσεις του υπερβαίνει το θεσμικό του ρόλο ως επικεφαλής της ΤτΕ και ασκεί πολιτική, υπερασπιζόμενος τις θέσεις των κομμάτων με τα οποία διατέλεσε υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι «βολές» του Γιάννη Δραγασάκη στην τηλεοπτική εκπομπή «Focus», στην ΕΡΤ, αλλά και τοποθέτηση «βόμβα» του Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Kontra News». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε χθες με νέα επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να πάψουν μερικοί να κινδυνολογούν ως Πόντιοι Πιλάτοι και ουδέτεροι σχολιαστές».
Ενδεικτικό της ενόχλησης του Μαξίμου είναι ότι σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση βλέπει πίσω από αυτές τις δηλώσεις μία “συμπαιγνία” κέντρων εξουσίας για πτώση της κυβέρνησης και πρόκληση πολιτικών εξελίξεων, ο κ. Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.
Αντίστοιχης σκληρότητας εξάλλου ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του κ. Στουρνάρα, και ο οποίος εντελώς συμπτωματικά για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία παραχωρεί σήμερα τηλεοπτική συνέντευξη, προκρίνοντας το σενάριο των εκλογών, υιοθετώντας δηλαδή την ατζέντα Μητσοτάκη.
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Σημίτη “αρχιτέκτονα της καταστροφής”, τονίζοντας πως αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή των κυβερνήσεων που οδήγησαν στην κρίση του 2009 και τα μνημόνια, ενώ δύο εβδομαδες νωρίτερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει στη Βουλή πως “εγώ θα είχα πρόβλημα” εάν ο ένας μετά τον άλλο υπουργό μου αποτελούσαν πρωταγωνιστές δικαστικών ερευνών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πορτ παρόλ του Μαξίμου χωρίς να κατονομάσει τον κ. Στουρνάρα, αλλά φωτογραφίζοντάς τον κάνοντας λόγο για “θεσμικούς παράγοντες” κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη (ο οποίος σήμερα στον απόηχο των δηλώσεών του συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) για «καταστροφολογία» και του σύστησε δημοσίως «να αποφεύγει την πολιτικολογία και να βλέπει ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν είναι στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στην πλευρά των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι ο κ. Στουρνάρας είχε και την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, αφήνοντας υπονοούμενα για την ανεξαρτησία του και κατηγορώντας τον ότι ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσοι, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν:
1. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δις μέτρα του ΔΝΤ το Δεκ του 2015;
2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δις το 2018 & το 2019;
3. Είναι η ελλ. κυβέρνηση ή το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που για λόγους εσωτερικής πολιτικής αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελλ. χρέους;
4. Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε & υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014 που εκτίναξαν το ελλ. χρέος από 120% σε 180%;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν..».