Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η ΝΔ επιχειρεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα μέσω ΔΕΗ

Πώς η ΝΔ επιχειρεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα μέσω ΔΕΗ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΔΕΗ, Εφημερίδα Αυγή, Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης, Νέα Δημοκρατία, Πιστοληπτική Αξιολόγηση, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε μια ωμή παρέμβαση υπέρ των απαιτήσεων των δανειστών για τη ΔΕΗ και μάλιστα με ακόμα πιο“γενναιόδωρες” παροχές, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, προχώρησε η ΝΔ με το πρόσχημα της παρουσίασης “ενεργειακού προγράμματος”.

Όπως τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η “Αυγή”,  οι εισηγητές της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, Κ. Σκρέκας και Κ. Κατσαφάδος κυνικά ομολόγησαν ότι η βασική τους στόχευση είναι η αλλαγή πλεύσης ως προς τη ΔΕΗ προτείνοντας την πλήρη διάλυσή της για να μην καταρρεύσει -συνεπικουρούμενοι από σχετική παρέμβαση και του πρώην υπουργού Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη, ο οποίος προειδοποίησε για πιθανή χρεοκοπία της ΔΕΗ «αυτούς που παίζουν στα ζάρια τη ΔΕΗ και τη χώρα»…

Μέσω των προτάσεών της για την αγορά ηλεκτρισμού και διά των τοποθετήσεων βουλευτών της, η Ν.Δ. όχι μόνο επαναδιατυπώνει τα αιτήματα των δανειστών (ή μήπως το ανάποδο;), αλλά προχωρά και πέρα από την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, επαναφέροντας την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -ενώ έχει δρομολογηθεί η εναλλακτική, που διατηρεί τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο και δεν αποτελεί διακύβευμα στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης- καθώς και την τοποθέτηση “στρατηγικού επενδυτή” στη ΔΕΗ.

Με ευθύ δε τρόπο παροτρύνει την κυβέρνηση να “δώσει” τη ΔΕΗ στους δανειστές προχωρώντας σε “πιο θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές” για να μειώσει τον “λογαριασμό” έναντι άλλων απαιτήσεών τους. Μήπως με αυτόν τον εκβιασμό βρέθηκε ξανά στην αιχμή των διαπραγματεύσεων το θέμα της ΔΕΗ; Και τελικά από πού εκπορεύονται οι σχετικές απαιτήσεις και πιέσεις;

Θέλει ξεπούλημα της ΔΕΗ για να… σωθεί!

Αφού επιστρατεύει μια ακατάσχετη κινδυνολογία περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ -επιχειρηματολογία που υιοθέτησε χθες και ο Γ. Μανιάτης- καταλήγει στην πρόταση “διάσωσής” της μέσω:

* Ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%.

* Συμβάσεων παραχώρησης ή πώλησης, με διεθνή διαγωνισμό, λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.

* Συμμαχίας της (εναπομείνασας) ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή.

* Νέας διοικητικής δομής.

Μάλιστα επεκτείνεται με τουλάχιστον “περίεργες” διατυπώσεις τόσο στο κομμάτι των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) όσο και των ΑΠΕ (μήπως ΔΕΗ Ανανεώσιμες;). Προτείνεται να περάσουν οι αντίστοιχες υποδομές στην ιδιοκτησία του ΔΕΔΔΗΕ -αντί της ΔΕΗ- για να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης επενδύσεων μέσω “δανειοδότησης και στρατηγικών συνεργασιών”, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ υπάρχει αναφορά στις ΑΠΕ (εισήγηση Κ. Κατσαφάδου) ως εξής: “Η Ν.Δ. πιστεύει όμως και στις ΑΠΕ. Πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να μπει ένας διεθνής παίκτης, ένας στρατηγικός παίκτης και σύμμαχος, ώστε να της ανοίξει ορίζοντες και διαδρόμους…”.

Παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες

Βέβαια ο συνολικός σχεδιασμός της Ν.Δ. για τον χώρο της ενέργειας επανέρχεται ακραία νεοφιλελεύθερος, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα με “αναδιοργανώσεις” και “καλές διεθνείς πρακτικές”.

Παράλληλα, στις λοιπές πτυχές της … πρότασής της, η Ν.Δ. παραθέτει ως “λύσεις” δρομολογημένες ήδη κινήσεις. Θέτει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του 66%, που έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παραλείπει ότι η αντίστοιχη διαδικασία, που είχε η Ν.Δ. δρομολογήσει και δεν κατέληξε, μπλοκαρίστηκε στην ουσία με αποφάσεις της Κομισιόν.

Μιλά για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό τη στιγμή που η σχετική Επιτροπή έχει ήδη δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της έως τα τέλη του έτους, για “αναγέννηση” στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τη στιγμή που πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις στις συμβάσεις με τη συμμετοχή και ισχυρών διεθνών εταιρειών, για στήριξη διεθνών projects (αγωγοί αερίου), που η κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει αλλά και ενεργοποίησε, ενώ βρίσκονταν εν υπνώσει κ.λπ. Η δημιουργία εξάλλου χρηματιστηρίου συναλλαγών ηλεκτρισμού, που εμφανίζεται ως πολιτική επιλογή, αποτελεί δεδομένο, ενόψει της επικείμενης μετάβασης στο target model της Ε.Ε.

Πρέπει δε να αναφερθεί ότι, παρά τις πιο αόριστες και γενικόλογες διατυπώσεις, στο σκέλος της αγοράς φυσικού αερίου προτείνονται, τουλάχιστον, αμφίσημες επιλογές, όπως η “αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ προκειμένου να επικεντρωθεί στην προμήθεια φυσικού αερίου με ανταγωνιστικούς όρους προς όφελος των καταναλωτών”, αλλά και η “διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια και τα νησιά με ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμων συστημάτων CNG και LNG μικρής κλίμακας”…

Ν. Καϊμάκης: “Επιχειρεί να μας γυρίσει σε καταδικασμένες πρακτικές και πολιτικές”

Ο συντονιστής του τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καϊμάκης δήλωσε στην “Αυγή” ότι η Ν.Δ. με σπασμωδικές κινήσεις, τις οποίες ονομάζει “πρόγραμμα”, επιχειρεί να μας γυρίσει πίσω σε πρακτικές και πολιτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις και χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, ανατρέποντας την κυβερνητική πολιτική για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κορυφαίων ενεργειακών επιχειρήσεων και των δικτύων. Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών παρουσίασε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για την ενεργειακή προοπτική της χώρας, που δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα της Ν.Δ. να προτάξει δήθεν σχεδιασμούς, και σημείωσε ότι έπεται η δημοσιοποίηση ανοιχτού διαλόγου που θα τύχει αποδοχής από τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

ΓΕΝΟΠ: Έγκλημα οικουμενικών διαστάσεων

Για έγκλημα οικουμενικών διαστάσεων κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ αναφερόμενη στις προτεραιότητες του προγράμματος της Ν.Δ., με αιχμή το ξεπούλημα του ομίλου ΔΕΗ, στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν πωλεί μονάδες της ΔΕΗ, αλλά κάνοντας λόγο και για “ομηρεία” του Γ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες και κίνδυνο να ενδώσει η κυβέρνηση στο παρά πέντε στις πιέσεις των δανειστών.

Καλεί δε σε έγερση των πάντων σε Δ. Μακεδονία, Αρκαδία και ενεργειακά σημεία της χώρας.

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά άρθρα