Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κεραυνοί Γκεζίνε Σβαν του SPD: Ο Σόιμπλε ήθελε και θέλει να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ

Κεραυνοί Γκεζίνε Σβαν του SPD: Ο Σόιμπλε ήθελε και θέλει να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Süddeutsche Zeitung, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ελληνική Κυβέρνηση, Εφημερίδα Tageszeitung, ΣΥΡΙΖΑ,

“Ο Σόιμπλε δεν έχει μια λογική, οικονομική προοπτική για τη χώρα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ανατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήθελε πάντα και συνεχίζει να το θέλει”, τόνισε η Γκεζίνε Σβαν, ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και σημαίνουσα προσωπικότητα της γερμανικής αριστερής διανόησης σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Tageszeitung.

“Οι πράξεις του είναι βαθιά ιδεολογικές. Για τον λόγο αυτό το φθινόπωρο πρέπει να πετύχουμε μια κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία», υπογράμμισε η Σβαν, επισημαίνοντας:

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το βάλει κάτω. Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης ζημίωσε έντονα την Ελλάδα».

Αναφορικά με το αν βλέπει προσεχώς επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, η Γκεζίνε Σβαν λέει σχετικά:

«Θεωρητικά, ναι. Αλλά οι φόβοι για τη διάσπαση της ίδιας της Ευρώπης, ιδίως μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας για το Brexit, είναι πλέον μεγαλύτεροι». Υπό αυτό το πρίσμα η Σβαν εκτιμά ότι η εμμονή του Σόιμπλε σε μια ρητορική περί Grexit δεν έχει να κομίσει τίποτα το θετικό στην όλη συζήτηση. Μάλιστα χαρακτηρίζει τη στάση αυτή ως «παράλογη» από οικονομική άποψη και «αυταρχική» από νομική σκοπιά.

«Πρέπει να τους πιέσουμε», ισχυρίζεται ο Σόιμπλε αλλά η Σβαν εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να πάρει πίσω η Γερμανία τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα. Άλλωστε όπως σημειώνει «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληρώσει κάτι στην Ελλάδα, έχουμε απλώς εγγυηθεί» και για το λόγο εκτιμά ότι και ο αρχηγός του SPD Mάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πει ευθέως στους Γερμανούς πολίτες ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι εν τέλει αυτή «που θέτει σε κίνδυνο τα λεφτά των φορολογούμενων» με την πολιτική που ακολουθεί στο ελληνικό ζήτημα.

Θα μπλοκάρει η Αθήνα τη Διακήρυξη της Ρώμης;

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνυπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης μόνο εάν οι δανειστές υποχωρήσουν, γράφει στο αυριανό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Η διαμάχη γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας απειλεί να επισκιάσει την επετειακή Σύνοδο της Ε.Ε. για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν θέλει προφανώς να συνυπογράψει υπό την παρούσα μορφή της τη Διακήρυξη, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα. Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη από κύκλους των Βρυξελλών. “Η Ελλάδα θέλει να υπογράψει μόνο εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία στη διαμάχη με τους δανειστές” λένε κάποιοι στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα τον βοηθήσουν να απορρίψει τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να υποστηρίξει κι αυτός στη συνέχεια τη Διακήρυξη της Ρώμης».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, την ώρα που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού συστήματος, για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης ρητή μνεία για την προστασία των εργαζομένων.

«Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, η Διακήρυξη πρέπει να εμπλουτιστεί ούτως ώστε να υπογραμμίζει τη σημασία της “προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Έλληνες εκπρόσωποι ζήτησαν “την προσθήκη διάταξης για την κοινωνική διάσταση” (σσ: της Ευρώπης). Λέγεται όμως επίσης ότι “από πολιτική σκοπιά έχουν συνδέσει αυτό τον όρο με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές”. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να μπλοκάρει τη Διακήρυξη. Έκανε απλώς μια πρόταση στο πλαίσιο ενός διαλόγου».

Το ίδιο δημοσίευμα κλείνει λέγοντας ότι παρά ταύτα ανώτεροι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πράξη την απειλή της και τελικά δεν θα μπλοκάρει το κείμενο στην προσεχή Σύνοδο. «Σε τόσο αβέβαιους καιρούς, όπως αυτούς αναμένονται μετά το Βrexit, η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει ενότητα και ομοφωνία».

Πηγή:dw.com

Σχετικά άρθρα